Invloed van migratiegeschiedenis
Vanavond hebben ze het over de identiteit van de Turkse migrant, van Turkse migrantenkinderen en van Turkse migrantenkleinkinderen. Sinan Çankaya, Murat Işık & Günay Uslu gaan in gesprek over de invloed van de migratiegeschiedenis op hun denken, hun werk en hun blik op Nederland. Met Abdelkader Benali spreken we over de gelijkenissen en verschillen met de Marokkaans-Nederlandse identiteit en literatuur.
In 2024 is het 60 jaar geleden dat de Turkse arbeidsmigratie naar Nederland opgang kwam en 50 jaar geleden dat HTIB, de 1e Turkse arbeidersvereniging van Nederland werd opgericht door humanistische en socialistische arbeiders en politieke vluchtelingen uit Turkije. In de jaren sinds de oprichting vervult de vereniging een belangrijke brugfunctie tussen de migranten en de Nederlandse maatschappij.
Over de sprekers
Sinan Çankaya is schrijver en cultureel antropoloog. Sinan Çankaya is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie (Buiten veiliger dan binnen, 2011). Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Ook schreef hij maandelijks voor De Correspondent. Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij won de E. du Perronprijs, de Jan Hanlo Essayprijs en De Sociologische Bril voor Mijn ontelbare identiteiten (2020).
Murat Işık is schrijver. Met zijn 2e roman Wees onzichtbaar (2017) won hij de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs 2018 en de Inktaap 2019. Het vervolg op deze roman, In de mist van Golden Gate Park, verscheen in 2024. In 2019 schreef Isik het Boekenweekessay Mijn Moeders Strijd, dat in 2020 in een uitgebreide editie verscheen. In 2012 debuteerde hij met de roman Verloren grond. Hiervoor ontving Isik de Bronzen Uil Publieksprijs. Işık studeerde rechtsgeleerdheid aan de UvA en San Francisco State University en werkte veertien jaar als jurist. Sinds 2017 schrijft hij fulltime.
Günay Uslu, is cultuurhistoricus, politicus en zakenvrouw. Ze promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift dat zich richt op de nationale identiteit en het erfgoedbewustzijn in het Ottomaanse Rijk. Uslu heeft als docent aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt en was als adviseur betrokken bij diverse culturele projecten en tentoonstellingen voor musea in Amsterdam. In januari 2022 werd Uslu benoemd tot staatssecretaris voor Cultuur en Media in het kabinet-Rutte IV. Sinds 2023 is Uslu terug bij het familiebedrijf Corendon, waar ze op dit moment CEO van is.