Lokale Makers: Pig & Hen
Van zee naar zaken
Zeezeiler Dominic Bakker (40) werkte ooit als marketingman voor een snelgroeiend bedrijf dat touwwerken ontwikkelt en verkoopt. Zijn nautische hobby en werk kwamen samen toen hij voor zichzelf een armbandje van zeiltouw ging maken. ‘Een vriend van mij, Rutger Versluis, werkte in de mode en wilde er ook één', vertelt Dominic. Voor Dominic was het gewoon een touwtje met een knoopje. Maar Rutger droeg het tijdens bezoekjes aan modewinkels en dat leidde tot het gesprek dat er zo weinig armbanden voor mannen bestonden. ‘Wij moeten een armbandenmerk beginnen’, zei Rutger tegen Dominic. In 2013 begonnen de twee op social media met een account vol sfeerbeelden van de armbanden, de volgers groeiden en in de week voor kerst deden ze een oproep waarin je de eerste collectie kon bestellen. Met 10 bestellingen aan het eind van de dag was het bedrijf een feit. Daarna ging het hard. Binnen 6 maanden verkochten ze de armbanden al in meer dan 100 winkels in Nederland, mede dankzij de (mode)contacten van Rutger.
Zolang je een Pig & Hen draagt kom je altijd veilig thuis
Bij een goedlopend armbandenbedrijf hoort een steengoede naam. Dominic en Rutger gingen op zoek naar verhalen en kwamen terecht bij de symboliek achter tatoeages van zeelieden. In vervlogen tijden zeilden zeelieden over de uitgestrekte oceanen, tatoeages versierden hun huid als amuletten voor geluk. Een tatoeage van een varken en een kip op de voeten kwamen vaak voor. In die tijd konden zeelieden nauwelijks zwemmen, wanneer schepen zonken, verdronken ze al snel. Maar het geluk lachte de varkens en kippen toe; zij spoelden vaak aan, veilig bewaard in een krat die hen drijvende hield. Een varken en een kip werd een symbool voor goed geluk en resulteerde in de naam van de armbanden: Pig & Hen.
Een zeiltouw met een knoopje
Het gehele maakproces vindt plaats in Amsterdam. In een atelier in Amsterdam-Noord komt het touw uit onder andere Portugal binnen. In het atelier maken ze de armbanden nog steeds op dezelfde manier als Dominic ooit voor de lol deed. ‘Dat doen wij volgens een speciale techniek uit de zeilsport. Het heet splitsen. Als je een knoop maakt in een touw, verlies je veel van de breeksterkte. Dat is zonde, bovendien ziet het er minder mooi uit. Bij de splitstechniek steek je het uiteinde van het touw in zichzelf terug. Zo ontstaat er een lus, waaraan wij de sluiting vastmaken. Met deze splitstechniek verlies je veel minder van de sterkte van het touw, het blijft een leven lang vastzitten en ziet er goed uit’, verduidelijkt Dominic.
De wereld over met een armband
Inmiddels, 10 jaar later, wordt Pig & Hen in meer dan 50 landen gedragen, van Mexico tot aan Korea: je vindt de armbanden over de hele wereld. De zaken gaan goed. ‘Inmiddels hebben wij 4 eigenaren, Rutger en ik zijn de enthousiaste honden die creatief kunnen blijven en twee andere experts houden zich bezig met de blauwe kant, oftewel het cijfer- en uitzoekwerk’. Maar overzee met het bedrijf gaan ze niet. ‘Het is Amsterdam, het blijft Amsterdam en zal altijd Amsterdam blijven’, verduidelijkt Dominic.
In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van Pig & Hen, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.