Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Hilde Harshagen

Theater en dans in mei

We tippen de beste, grappigste of simpelweg mooiste theaterstukken, musicals, cabaretshows en dansvoorstellingen die je in mei niet mag missen.

A night with Queen Angelito

Inspiratiebron voor de voorstelling is jazzlegende Eartha Kitt; haar muziek, haar imago van onaantastbaarheid, maar ook haar onstilbare honger naar erkenning en overgave. A night with Queen Angelito wordt geschreven, gespeeld en gezongen door ‘Ntianu Stuger (Volkskranttalent van het jaar 2023). Afgelopen zomer speelde Stuger de sterren van de hemel in Wildfire van Orkater. Geput wordt onder meer uit interviews met Kitt, de Bijbel en All About Love van Bell Hooks. Een eclectische one woman show die de vraag stelt waarom overgave in de liefde vaak voelt als zwakte in plaats van een daad van hoop of moed. Misschien zelfs van verzet. 

Schuldig landschap

Afbeelding van Hilde Harshagen

In Schuldig landschap, een monoloog van Malou Gorter met livemuziek, kijkt een bestuurder terug op het verleden. Het gaat over herinnering, over hoe complex dat is. Waar kijken we van weg? Hoe gaat Nederland eigenlijk om met de nagedachtenis van slachtoffers in de oorlog? Theater is juist in moeilijke tijden een vrijplaats voor ideeën, een plek om de nuances en de gevoeligheden te laten zien.

Dit theaterstuk is onderdeel van Theater Na de Dam. Op 4 mei programmeert Theater Na de Dam meer dan 130 voorstellingen in het hele land. Meer producties die onderdeel zijn van dit programma kun je vinden op: www.theaternadedam.nl

Spaghettirellen

Een voorstelling van Theatergroep De Jonge Honden over een bizarre geschiedenis. Eind jaren ‘50 haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In 1961 leidde dat tot heftige rellen met jaloerse nozems in Twente. Spaghettirellen, onder regie van Jolmer Versteeg, is een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story vol brommers, dromen, verliefde jongeren en livemuziek.

Creole

In de dansvoorstelling Creole zoekt choreograaf Shailesh Bahoran naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur. Een bevolking die bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen, Joden en Nederlanders. Shailesh werkt in de voorstelling met dansers die de uiteenlopende achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied.

ExploreZ Festival

Cultuurorganisatie ZID Theater organiseert opnieuw het internationale ExploreZ Festival: 12 dagen theater, muziek, dans, workshops en artist talks binnen het thema ‘Change/Verandering?’. Op 8 mei opent het festival met Best of ExploreZ 2024 in Podium Mozaïek: korte previews van de voorstellingen die tijdens het festival te zien zijn, zoals Proud to be Roma–Ethnic Coming Out en Water. Mis ook de expo Mijn bucketlist voor de stad in Broedplaats Bouw niet, in samenwerking met Amsterdam 750. Bewoners delen hun verhalen als antwoord op de vraag: wat zou jij graag willen doen in Amsterdam West, voor jezelf en voor de stad?

Medea’s Kinderen

Met Medea's Kinderen werpt Milo Rau een nieuwe, diepgaande blik op de rol van kinderen in het theater. Een echte strafzaak is het uitgangspunt: de zaak van een moeder die in totale wanhoop na een scheiding besluit haar kinderen te doden en zichzelf van het leven te beroven, maar zij overleeft. Deze moderne tragedie is verweven met de klassieke tragedie Medea, het meest beruchte verhaal over relatieconflict en kindermoord in de westerse literatuur.

ASCF

Dat studentencabaretfestivals groot talent voortbrengen mag geen geheim meer zijn: Najib Amhali, Sanne Wallis de Vries, Micha Wertheim, Katinka Polderman, Merijn Scholten en Kasper van der Laan komen allemaal uit de koker van de verschillende studentenwedstrijden. Ook de Amsterdamse editie doet goed mee. Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival (ASCF) wordt ieder jaar georganiseerd door een bestuur bestaande uit Amsterdamse studenten. De finale, op 11 mei in de Kleine Komedie, is het resultaat van flinke selecties en 2 halve finales. Nieuw talent, kom maar op!

Het Achtste Leven (voor Brilka)

Het is een moedige onderneming, het bewerken van succesroman Het Achtste Leven (voor Brilka) voor theater: een boek van 1269 pagina’s dat het verhaal van 6 generaties in Georgië vertelt van 1900 tot nu.Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van vrouwen en begint met een ambitieuze chocoladefabrikant. Alles komt langs, inclusief de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en het wegvallen van het IJzeren Gordijn, aan de hand van de hartverscheurende verwikkelingen van de hoofdpersonen. Een reis door de twintigste eeuw, met live gezongen muziek: van Georgische koorzang tot popnummers.

Stille oorlog

De broers Joey en Dave, finalisten van het Cameretten Festival 2022, komen met hun eerste avondvullende programma. In deze cabaretvoorstelling kijken ze terug op hun kindertijd, met in het bijzonder de (vecht)scheiding van hun ouders. Wat was de impact? Hoe beïnvloedt het hun relatie? Al snel blijkt dat ze dezelfde herinneringen totaal anders hebben beleefd en zet de scheiding alles weer op scherp. De doofpot gaat open en oude wonden beginnen te bloeden.

Minnares

Vroeger was een minnares een vrouw met macht, aanzien en glamour. Maar waar was de liefde? Minnaressen van nu worden gezien als vrouwen voor wie de liefde vaak bestaat uit lust en lijden. Van haar valkuilen en struikelingen in de liefde maakt zangeres en cabaretière Mylou Frencken geen geheim in de voorstelling Minnares.

Het Wim Sonneveld-Complex

Wim Sonneveld. De legendarische cabaretier wordt in deze theatervoorstelling gespeeld door Tarik Moree en Tim Olivier Somer. Beiden strijden ze om de beste vertolking. Een duel wordt het. Ze schermen met feiten, confronteren elkaar met conferences en zingen menig duel uit. Een muzikaal feest, voor de echte fans en voor nieuwkomers.

Moving Futures

Afbeelding van Brandon Gravenberch

Vind je experimentele dans altijd een beetje eng? Festival Moving Futures neemt die angst weg en laat via aanstormende makers zien hoe dans ook jou als toeschouwer in beweging brengt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de bas zo hard is dat je geen enkele houvast meer hebt? Dat onderzoekt Anthony van Gog in zijn voorstelling Crowdkill met 4 mega subwoofers. En Yoko Haveman gaat in Conundrum aan de slag met een 3 meter lange metalen ketting, als metafoor voor geconditioneerd idealisme. Beide voorstellingen zijn als tweeluik te zien op 1 van de 2 avonden dat het reizende festival Moving Futures Amsterdam aandoet.

Elements of Freestyle

Artistiek leider Marco Gerris van Ish Dance Collective ziet als geen ander de poëzie in iedere beweging. Of je nu door de ruimte zweeft op balletschoenen of op skates, het is allemaal dans. Elements of Freestyle gaat over de alles goedmakende secondes waarin die ingewikkelde trick eindelijk lukt. Over de totale focus, extase en het gevoel van vrijheid bij de freestyler. In een opeenvolging van breakdance, in-line skating, skateboarding, freestyle basketball, BMX en freerunning ontdekt het publiek de kunst achter het kunstje.

Catastrofe

Comedian Jay Francis, vroeger bekend onder zijn alias Tisjeboy Jay, is een tikkeltje grofgebekt, maar heeft een optimistische kijk op het leven. Zijn drijfveer is dan ook om deze positiviteit te verspreiden in een vaak nogal negatieve wereld. Want stel dat de wereld vergaat, wat doen we dan? Staan we op, of blijven we liggen? Vinden we rust in de onrust, of wordt het één grote catastrofe? Een voorstelling vol humor, inspiratie en positiviteit