Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van In De Waag

10 dingen om te doen in de Nieuwmarktbuurt

Je wandelt er vanaf het station binnen een paar minuten naartoe en hebt meteen het gevoel in hartje Amsterdam te staan. Van de Nieuwe Kerk tot Nam Kee, en van de iconische Wallen tot de grachten zoals je ze van de foto’s kent: de Nieuwmarktbuurt zal niet snel teleurstellen.

Jansen & Hermsen

Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen

Volg Jansen & Hermsen

Café’s

Aan cafés geen gebrek in de Nieuwmarktbuurt, met als middelpunt de Nieuwmarkt zelf, misschien wel de enige échte (grote) marktplein van Amsterdam. Strijk hier neer bij Café Fonteyn dat van ‘s ochtends 10 tot ‘s avonds laat in de zon ligt, het bruine (en groene) café ‘t Loosje, Café Cuba voor een kaart vol cocktails, Café Stevens voor lunch, diner of gewoon een biertje, of Café de Zon. Bruiner dan laatstgenoemde ga je het niet snel krijgen - ook als de zon niet schijnt. En ben je op zoek naar een verborgen parel, speur dan even goed naar Brouwerij de Prael, waar je een rondleiding en/of bierproeverij kunt boeken, of zelf een borrel kunt organiseren.

Restaurants

Na het borrelen zin in een hapje gekregen? Dat treft. Je kunt bijna rollend vanaf het terras waar je zit, door naar één van de vele restaurants die deze buurt rijk is. Om te beginnen zijn er veel adresjes op de Zeedijk - zoals de Aziatische tenten Nam Kee en New King - , maar goed toeven is het ook bij Hemelse Modder (waar veelal wordt gekookt met seizoensproducten), Cafe Bern (waar de tijd én de kaart heeft stilgestaan en je perfecte kaasfondue eet), of Lastage (hallo, Michelinster). Italiaans eten doe je bij Il Sogno op Koningstraat nummertje 19.

Architectuur

Op en rondom de Nieuwmarkt kom je ogen en oren tekort. Maar vooral ogen. De gebouwen die je hier vindt, stammen bijna stuk voor stuk uit een ver verleden, en ademen dan ook het Amsterdam dat je kent van de foto’s. Niet te missen is natuurlijk De Waag, hét middelpunt van de Nieuwmarkt. Oorspronkelijk diende dit gebouw als stadspoort (en later als waag), maar tegenwoordig kun je er een hapje eten of een drankje doen op het grote terras. Ook niet zomaar voorbij te lopen, is Hotel Amrath, een monumentaal Scheepvaarthuis dat dateert uit begin 20e-eeuw en één van de eerste gebouwen in de Amsterdamse School bouwstijl was. Tegenwoordig is het een luxe 5-sterrenhotel. Loop verder ook zeker even langs de Schreierstoren (waar de VOC-vrouwen destijds afscheid namen van hun mannen voordat die op zeereis gingen), de Montelbaanstoren, en de He Hua Tempel (in de Chinese buurt). En niet te vergeten de grachten natuurlijk. Want die komen in dit stukje Amsterdam toch wel het allerbest uit de verf.

Prostitutie Informatie Centrum

Het PIC - ja, dat vinden wij toch ook wel een klein beetje een grappige afkorting - geeft informatie over sekswerk vanuit het perspectief van sekswerkers aan iedereen die daar (rode) oren naar heeft. Sekswerker, klanten, (groepen) studenten, journalisten en bezoekers van over de hele wereld weten deze plek te vinden. Binnenlopen kan zonder afspraak, net als rondkijken, een boek lezen, of simpelweg een lekker bakje koffie bestellen.

Boekenwinkels

In deze buurt barst het van de boekwinkels. Zo kun je terecht bij tweedehandsboekenwinkels Antiquariaat Kok en The Book Exchange, stap je bij Titus Dorsman Books binnen voor fotoboeken, biedt Pantheon Boekhandel een gezichtsbepalende literatuurafdeling en scoor je bij Het Fort van Sjakoo activistische boeken over allerlei verschillende onderwerpen.

De dagelijkse markt

Om de markt mee te pakken, hoef je op de Nieuwmarkt niet te wachten tot het zaterdag is. Hier vind je de hele week door kraampjes waar je van alles op de kop kunt tikken. Uiteraard wordt er iedere zaterdag wél uitgepakt. Het blijft toch zaterdag-marktdag. Al vanaf de vroege ochtend wordt het hele plein ingenomen door de boerenmarkt, waar je lokaal geteelde groenten, fruit, maar ook kaarsen en cosmetica vindt. Verder wordt er in de zomermaanden op zondag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt georganiseerd, en tref je er in het voorjaar de aprilfeesten met een buurtontbijt, een nostalgische kermis met zweefmolen, een spiegeltent en kindertheater. Met enige regelmaat vinden er op de Nieuwmarkt ook evenementen en activiteiten plaats. Voor die momenten kun je het best even de website in de gaten houden.

Open Ateliers Nieuwmarkt en Vriend van Bavink

Geïnteresseerd in kunst? Jaarlijks wordt Open Ateliers Nieuwmarkt georganiseerd, waarin je de atelierroute van dat jaar volgt, en je op die manier de verschillende kunstenaars van de Nieuwmarkt leert kennen. Los van Open Ateliers, is Vriend van Bavink een atelier dat zeker een bezoekje waard is. Op een paar vierkante meters realiseren eigenaren Bunder en Boersma een explosie aan avant-gardekunst in de vorm van theater en tentoonstellingen. Leidraad voor al die verschillende exposities is kunst waar Bunder en Boersma zelf warm van worden. Jammer: onder inwoners en bezoekers van Amsterdam heerst een soort drempelvrees. Wij zeggen: doorbreek die cirkel en stap vooral binnen. De eigenaren leren je met liefde een (kunst)lesje.

Vriend van Bavink | Geldersekade 34

Musea

2 musea willen we graag genoemd hebben: het Rembrandthuis en Ons’ Lieve Heer op Solder. Eerstgenoemde is het huis waar Rembrandt van Rijn 19 jaar lang woonde en werkte. Het huis waar hij vol ambitie begon, maar dat hij door financiële problemen uiteindelijk moest verlaten. Vandaag, bijna 400 jaar later, is Museum Rembrandthuis het enige museum ter wereld dat volledig is gewijd aan Rembrandt. En dan is er nog Ons’ Lieve Heer op Solder. Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad, bevindt zich dit kleine wonder. Als bezoeker ga je op ontdekkingstocht in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e-eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om uiteindelijk te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete katholieke kerk op zolder. Destijds gebouwd om in het protestantse Nederland toch nog katholieke diensten te kunnen organiseren.

Rembrandthuis | Jodenbreestraat 4

Ons’ Lieve Heer op Solder | Oudezijds Voorburgwal 38-40

Amsterdams Marionetten Theater

Of marionetten nog bestaan? Jazeker. Aan de Nieuwe Jonkerstraat hebben de houten poppen aan draadjes de tand des tijds doorstaan, en zijn nog altijd het stralende middelpunt in verschillende tentoonstellingen voor jong en oud. Voor gezelschappen organiseert het theater ook speciale operadiners en opera-high-tea’s, en een rondleiding op het atelier en achter de schermen. Scholen kunnen in het theater ook terecht voor workshops en speciale schoolvoorstellingen.

Amsterdams Marionetten Theater | Nieuwe Jonkerstraat 8

Huis de Pinto

In de 4 eeuwen dat het statige Huis De Pinto zich op de Sint Antoniesbreestraat bevindt, heeft het zich ontwikkeld tot heus symbool van de Nieuwmarktbuurt. In de Gouden Eeuw was het pand een teken van rijkdom en stond het symbool voor de aanwezigheid van de Joodse elite, terwijl het in de jaren zeventig een belangrijke rol speelde in het denken over de inrichting van de binnenstad.Vandaag de dag is het pand omgedoopt tot Cultureel Literair Centrum Huis de Pinto, waar je ruimtes kunt huren of binnen kunt lopen voor de ruilbibliotheek. Inderdaad: lever een boek in, en krijg er een ander voor terug. Ook worden er diverse culturele activiteiten georganiseerd zoals filmavonden, boekpresentaties, lezingen, cursussen, theater- en muziekoptredens en tentoonstellingen.

Huis de Pinto | Sint Antoniesbreestraat 69

Jansen & Hermsen

Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen

Volg Jansen & Hermsen