Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Stichting Liniebreed Ondernemen

Weesp met kinderen

De rivier de Vecht, oude straatjes met historische panden en volop terrasjes aan het water: dat klinkt allemaal geweldig - en dat is het ook - maar probeer een kinderhart maar eens op te warmen met een pand uit 1800. Hier onze tips voor wat je wél wil doen in Weesp als je de kleintjes bij je hebt.

Jansen & Hermsen

Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen

Volg Jansen & Hermsen

Nelis’ IJssalon

People waiting in line for Ice cream at Nelis' IJssalon @ Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Zomer of niet, bij een bezoekje aan Weesp kun je Nelis’ Ijssalon écht niet overslaan. Helemaal niet als je kinderen bij je hebt. Probeer bijvoorbeeld de lemon-cheesecake ijs of een klassieke chocolade en top het af met spikkels en nootjes.

Speeltuin Don Bosco

Als je al meer dan 70 jaar een begrip in de buurt bent, dan doe je iets goed. Speeltuin Don Bosco krijgt het voor elkaar. Kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot 12 jaar stuiten hier op een uitdagende omgeving waar ze uitgebreid kunnen spelen, leren én socialiseren. Sinds april 2022 is er voor de wat oudere kinderen een nieuw klimpark met nóg meer uitdaging. Gezellig detail: Don Bosco is een volledig op vrijwilligers draaiende vereniging zonder winstoogmerk.

Varen op de Vuurlinie

Zo gevaarlijk als het klinkt, zo veilig is varen op eyecatcher de Vuurlinie. Deze sloep, met daarop het zo karakteristieke blauwe Weesp-huisje, is (met schipper) te huur om op die manier Weesp en omgeving te ontdekken vanaf het water. Een huis op een boot: een kinderdroom die uitkomt, lijkt ons zo.

Waarom de boot de Vuurlinie heet? Dat zit zo. Vanuit de vesting van Weesp moest men vroeger vrij met kanonnen op een naderende vijand kunnen schieten, waardoor het niet wenselijk was huizen te bouwen in het schootsveld. Maar: de stad groeide, en er was behoefte aan meer woningen. En zie daar: de Vuurlinie-huisjes - die letterlijk in de vuurlinie stonden - zagen het licht. Steevast van hout gebouwd, zodat ze makkelijk platgebrand konden worden als er ineens weer een vijand zou opduiken en er vrij zicht moest zijn.

Kijkje nemen bij de molens

We willen natuurlijk niemand ergens toe dwingen, maar wie met kinderen in Weesp is, moet eigenlijk wel even langs de molens gaan. Ooit telde Weesp er tien, waarvan er vandaag de dag nog drie over zijn: molen De Eendragt, molen ’t Haantje en molen De Vriendschap. Laatstgenoemde is de enige die van binnen te bezoeken is (gratis), maar ook de andere twee zijn zeker een wandelingetje waard. (Kleine) kinderen zijn vaak enorm gefascineerd door draaiende wieken, waardoor jij met een beetje geluk héél even op je lauweren kunt rusten.

De Groene Griffioen

Opgroeiende kinderen in de stad? En wil je ze wat extra meegeven van al wat groen is? Een uitstapje naar De Groene Griffioen, en je hebt het voor elkaar. Deze biologische boerderij is melkveehouderij (mét kaasmakerij), boerderijwinkel, (kinder)boerderijbeleving, muziekstudio én vergaderruimte ineen. Een rondleiding is standaard onderdeel van je bezoek, en om het echte biologische boerenleven te ervaren, verzint de boer(in) altijd wel een klusje waar je kinderen bij kunnen helpen. Denk aan koeien (en de stier) voeren en tellen, (nep)melken, de stal aanvegen, kalfjes borstelen, kazen keren, eieren zoeken en slootvissen. Precies, die zijn voorlopig wel even zoet.

Escape Kist - Fort Uitermeer

Je kunt natuurlijk kiezen voor een ingewikkelde escape room in een modern gebouw, of… je gaat voor de Escape Kist in Fort Uitermeer. In dit fort met lange geschiedenis, is geen sprake van ontsnappingspogingen, maar probeer je een kist (die dicht zit met 6 sloten) binnen een uur te openen. Dat doe je door te puzzelen en raadsels op te lossen, inderdaad - net zoals in een escape room, maar dan net even anders. Ideaal als familie- of gezinsuitje voor 6 tot 8 personen.

Jansen & Hermsen

Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen

Volg Jansen & Hermsen