Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Jan de Ridder

10 dingen om te doen in de Amsterdamse Poort & Arenagebied

De A is natuurlijk van Amsterdam, maar ook van Amsterdamse Poort en het Arenagebied. En van absoluut een keer een dag naartoe gaan, want je vindt in deze buurt zowel festivals als food en kunst in OSCAM tot kookkunst van Oma Ietje.

Jansen & Hermsen

Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen

Processed with VSCO with kk2 preset

Volg Jansen & Hermsen

Bijlmer Parktheater

Dit intieme theater, dat voor je gevoel ver van de bewoonde wereld ligt, is dé plek om eindelijk ook de mimiek van de acteurs op het podium een keer goed te zien. Op de agenda staan jeugdvoorstellingen, theater, dans, muziek, film, literatuur, cabaret en talkshows. Voorstelling in de avonduren geboekt? Dan doemt het ronde gebouw bij aankomst in alle kleuren van de regenboog voor je op. 

Kwaku Festival

Eén keer per jaar vindt in het Nelson Mandelapark het Kwaku Festival plaats. Dit evenement, dat in 1975 begon als voetbaltoernooi tussen de hoogbouw van de Bijlmermeer, is inmiddels uitgegroeid tot festival vol muziekoptredens, sport, eten, missverkiezingen, de uitreiking van een literatuurprijs, debatten en lezingen. Al die jaren zijn de belangrijkste pijlers echter hetzelfde gebleven: een brede (maatschappelijke) participatie én de Surinaamse oorsprong.

Amsterdamse Poort

Loop je het liefst hele dagen winkel in winkel uit? Dan is de Amsterdamse Poort een plek waar jij blij van gaat worden. Maar, dit winkelcentrum is meer dan alleen een locatie waar je kunt shoppen tot je een ons weegt. Je kunt er ook goed terecht om wat te eten, te drinken, een museum te bezoeken, te studeren of te sporten. Een stadshart, zo kunnen we het eigenlijk beter noemen.

Groentewinkel Shopperhal

Het zou natuurlijk opmerkelijk zijn als je bij een groentewinkel… verse taart kunt kopen. En dat is dan ook niet zo bij Shopperhal. Je vind er je dagelijkse groentjes als paprika, tomaat en komkommer, maar ook geïmporteerde groenten uit Suriname, het Caribisch gebied en Afrika. Ideaal als je een keer wat anders wil dan boerenkool of bloemkool. 

Oma Ietje

Oma Ietje, alleen al vanwege die naam wil je er vandaag nog voor de deur staan. Of beter nog: op het terras zitten. En dan heb je het kleurrijke uiterlijk van dit informele (huiskamer)restaurant nog niet eens gezien. Vooral een keer met eigen ogen gaan bekijken, deze originele plek waar ze in een trendy industriële sfeer de hele dag door kleine gerechtjes serveren. 

Bijlmer Sportpark

A child cycling through the Nelson Mandelapark.
Afbeelding van Jan de Ridder

Het Bijlmer Sportpark ligt middenin het Nelson Mandelapark en is een multifunctioneel sportpark waar wordt gevoetbald, gehonkbald, gehockeyd, cricket wordt gespeeld en atletiek wordt beoefend. Ook kun je er ruimtes huren om te vergaderen. Voor 2023 staan er grootste plannen op de agenda. Zo zijn er ideeën voor een nieuw softbalveld en wil de gemeente meer ruimte creëren om vrij te kunnen sporten.

Monument Anton de Kom

Denk je bij Anton de Kom: wie was dat ook alweer? Dan is het hoog tijd voor een stukje geschiedenis. De Kom, geboren in 1898 in Paramaribo, was vrijheidsstrijder tegen het kolonialisme, verzetsman in de Tweede Wereldoorlog én de eerste Surinaamse schrijver met een plaats in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Genoeg redenen voor een monument dus. En wat voor één. Op - waar anders - het Anton de Komplein vind je een giga bronzen beeld dat niet alleen fysieke gelijkenis met De Kom heeft, maar ook op een bijzondere manier verbeelding geeft aan zijn karakter.

  • Monument Anton de Kom | Bovenaan de brede trap tussen het Anton de Komplein en de Bijlmerdreef

CBK Zuidoost

Two men listen to the story of a museum employee during their visit to the art loan of CBK Zuidoost.
Afbeelding van Jan de Ridder

Centrum Beeldende Kunst Zuidoost is een plek waar alweer meer dan 30 jaar volop aandacht is voor actuele beeldende kunst vanuit een interculturele, inclusieve invalshoek. De Afro-Caribische identiteit is de voedingsbodem. Op verschillende locaties maak je als bezoeker kennis met de kunst van nu, aan de hand van tentoonstellingen, tijdelijke en permanente kunstopdrachten, educatieve projecten en een kunstuitleen mét cadeaushop.

De kus van Jeroen Henneman

Van 1982 tot 2016 stond het 23 meter hoge kunstwerk ‘De Kus’ voor het hoofdkantoor van de Bijenkorf in Amsterdam-Zuidoost, maar inmiddels zijn de 2 kussende gezichten van kunstenaar Jeroen Henneman weer terug op de plek waar ze eerder al 35 jaar stonden: op de Flierbosdreef, vlakbij het Anton de Komplein. Feitje om mee te imponeren: met dezelfde techniek maakte Henneman ooit ook een portret van Beatrix.

  • De kus van Jeroen Henneman | Flierbosdreef

OSCAM

Bekende én onbekende kunstenaars krijgen een podium in dit museum aan het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost. OSCAM richt zich op op kunst, mode, design, ambacht en (de ontwikkeling van) Amsterdam. Doel van het museum: het inspireren van de jeugd en inwoners van Amsterdam die zich niet altijd even welkom voelen in musea.

Jansen & Hermsen

Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen

Processed with VSCO with kk2 preset

Volg Jansen & Hermsen