De echte Amsterdammer - Thorn de Vries
Over Thorn
Thorn de Vries (28, hen/hun en die/diens) werd bekend door hun rol als Lesley Huf in Spangas: de Campus en de rol van Lou in de film Anne+. De Vries speelde het allereerste non-binaire karakter in een Nederlandse serie. Naast een carrière als drag king en acteur zet hen zich in voor de zichtbaarheid en emancipatie van de genderdiverse gemeenschap.
Over Amsterdam 750
Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. En dat viert de stad groots, een jaar lang, van 27 oktober 2024 tot en met de echte verjaardag een jaar later. Thorn de Vries is één van de ambassadeurs.
Wanneer ben je in Amsterdam komen wonen?
"10 jaar geleden, in 2013. 2023 is mijn jubileumjaar!"
Waarom kwam je in Amsterdam wonen?
"Ik ben opgegroeid in Hoevelaken, een klein dorp in Gelderland. Als kind wist ik al: zodra ik klaar ben met mijn middelbare school, verhuis ik naar Amsterdam. Het leven in een dorp was niks voor mij, de stad riep me. Ik heb mijn studie destijds – Media & Cultuur aan de UvA – misschien wel meer uitgekozen om de stad dan om het curriculum."
Waar woon je in de stad?
"In Noord! Ik woon in een heel lief huisje, met een dakterras en een tuintje waar ik elke zomer een poging doe mijn eigen groentes in te verbouwen."
Ben je een trotse Amsterdammer?
"Zeker! Ik ben een enorm trotse (import)Amsterdammer. Deze stad voelt echt als mijn thuis. Het is de stad waarin ik volwassen ben geworden, mezelf heb leren kennen, de liefde heb gevonden (na een aantal gebroken harten, uiteraard) en avonturen heb beleefd. Ik vind Amsterdam een prachtige stad, met geschiedenis en karakter. In de film van mijn leven krijgt Amsterdam haar eigen personage."
Amsterdam bestaat straks 750 jaar. Waar kijk je het meest naar uit?
"Het lijkt me een mooi moment om verbinding te vinden. Tussen de Amsterdammers uit verschillende stadsdelen bijvoorbeeld. Met bijna een miljoen inwoners kun je soms een beetje verdwijnen in Amsterdam, maar de stad maken we samen."
Als je terug mocht naar het Amsterdam van een ander tijdperk, waar zou je dan heen gaan?
"Stuur mij maar een avondje naar de jaren ’90 om een dansje te doen in de RoXY. Een legendarische club, als ik de verhalen mag geloven."
Wat is de beste plek voor een feestje in de stad en waarom?
"Ik houd van queer feesten. De Reguliers heeft leuke plekken, zoals de NYX. Er is in de programmering ruimte voor nieuwe initiatieven, waaronder mijn eigen feest Kingsize, dat daar nu twee tot drie keer per jaar gevierd wordt. De Trut vind ik ook een fantastische plek. Het is een stichting, niet gedreven op winst en commercie, en dat voel je. Er komt een overwegend queer publiek, er mogen geen foto’s gemaakt worden en het is er om half 11 ’s avonds al leuk. Ik ben ook erg benieuwd naar nieuwe initiatieven in het Amsterdamse nachtleven, zoals het onlangs aangekondigde CLUB RAUM."
FAVORIETEN VAN THORN
Favoriete museum?
"Het Stedelijk Museum. Ik kijk uit naar het event ‘Queer en Pride in het Stedelijk’. Het museum presenteert tijdens deze periode verschillende tentoonstellingen met verhalen van queer kunstenaars, van Keith Haring tot Felix de Rooy."
Favoriete snelle snackplek?
"Tigris & Eufraat op de Javastraat, de beste falafel van Amsterdam."
Favoriete Queer plek?
"Het homomonument – een stukje queer geschiedenis in hartje Amsterdam. Hier komt op dagen als Pride, maar ook de Trans Day of de herdenking op 5 mei, een groot deel van de gemeenschap bij elkaar om samen te herdenken en te vieren."
Typisch Amsterdams aan jou?
"Ik loop niet met de massa mee, maar bewandel mijn eigen pad."
Wat mist er nog in de stad?
"Zo veel! Ik denk bijvoorbeeld dat de stad een stuk rolstoelvriendelijker zou kunnen."
Favoriete Amsterdammer?
"M’n kind."
Favoriete verborgen parel?
"NoordOogst, een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord met allerlei kleine lokale ondernemers. Er is een heel leuk restaurant POF, waar ze allerlei gepofte groenten hebben. Maar er staat ook een bierbrouwer, een kaasmaker, een worstenmaker, een bakker. Het is te veel om op te noemen, maar allemaal even lekker."