Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Haarlemmerplein Markt

De lekkerste lenteproducten in Amsterdam

Zodra de zon weer gaat schijnen, komt Amsterdam tot leven. De dagen worden langer, de parken groener en ons eten frisser en lichter. In de lente vind je volop seizoensproducten: denk aan witte asperges, mals lamsvlees en wilde kruiden die je zelf kunt plukken in de stad. Van markten tot restaurants en van pop-up diners tot wildplukwandelingen: dit is hoe je de lente proeft in Amsterdam.

Irene de Bruijne

Irene is een freelance food-, cultuur- en reisjournalist. Altijd opzoek naar interessante plekken, verhalen en mensen.

Volg Irene

Witte asperges: het witte goud van Nederland

Witte asperges zijn hét teken dat de lente begonnen is. Ze worden ook wel het “witte goud” genoemd. Je kunt ze maar een paar maanden per jaar kopen: van eind maart tot eind juni. Ze smaken zacht, een beetje zoet en hebben een romige structuur.

Hier eet je witte asperges in Amsterdam

  • Restaurant De Kas (Park Frankendael) – In dit restaurant komen de groenten vers uit eigen tuin. De asperges worden hier heel puur bereid, vaak met verse kruiden of een frisse saus die de zoete smaak versterkt. 
  • Café Restaurant Amsterdam – Deze brasserie zit in een oud pompgebouw en heeft een vaste plek in het culinaire geheugen van de stad. Hier eet je de klassieke versie: witte asperges met ham, gekookt ei en botersaus. Zoals het hoort. 
  • Proeflokaal Van Wees (Jordaan) – In deze sfeervolle zaak kun je in het seizoen genieten van traditionele aspergegerechten met een Hollandse twist, geserveerd met lokale producten en een goed glas wijn. 
  • Asperge Diner in Blaricum – Wil je een uitstapje maken? Bezoek dan dit pop-up diner waar topchefs een speciaal meer-gangenmenu maken met – natuurlijk – witte asperges in de hoofdrol. 

Zelf asperges koken?

Je kunt ook zelf aan de slag. Op de website van Asperges Amsterdam bestel je asperges direct bij de boer. Ze zijn vers van het land en snel bij je thuis. Of haal ze op zaterdag op de Noordermarkt – daar vind je ook verse kruiden, eieren en roomboter. Alles wat je nodig hebt voor dat perfecte bord ‘wit goud’.

Lamsvlees: mals, lokaal en vol lentegevoel

Traiteur Broekhof De Slagersdochter
Afbeelding van Koen Smilde

Als de asperges op het menu staan, weet je dat ook het seizoen voor lamsvlees is begonnen. Lamsvlees hoort bij de lente: het is zacht van smaak, licht en goed te combineren met voorjaarsgroenten.

Hier eet je lamsvlees in Amsterdam

  • Restaurant Flore – Dit restaurant heeft 2 Michelinsterren en werkt met seizoensproducten van Nederlandse grond. Hier eet je bijvoorbeeld langzaam gegaarde lamschouder, lamsrack met groene kruiden, of combinaties met knolselderij en daslook (daarover later meer!). 
  • Balthazar’s Keuken – In deze gezellige zaak in de Jordaan wisselt het menu elke week, maar in het voorjaar staat er altijd lamsvlees op. Van stoofpot tot gegrilde bout, met groenten van het seizoen. 
  • Kaagman & Kortekaas – Hier koken ze volgens het ‘nose-to-tail’-principe. Dat betekent: het hele dier wordt gebruikt, van nek tot lever. De gerechten zijn creatief en combineren Franse technieken met Nederlandse ingrediënten. 

Zelf koken met lamsvlees?

Goede lamskoteletten of een lamsbout voor een feestelijk diner haal je bijvoorbeeld bij Slagerij De Leeuw – al sinds 1897 een begrip in de stad. Ook Slagerij Louman, sinds 1890 een familiebedrijf, is een aanrader. De slagers helpen je graag met uitleg en tips – of je nu een stoof maakt of gaat grillen.

Wildplukken: eetbare planten midden in de stad

Afbeelding van Edwin van Eis

Veel mensen weten het niet, maar Amsterdam is een paradijs voor wildplukkers. In het voorjaar groeien er overal eetbare planten – in parken, langs de Amstel en in de stadsnatuur. Wildplukken is een oude traditie die helemaal terug is. Steeds meer mensen trekken eropuit met een mandje of schaar.

Wat kun je zoal plukken?

  • Daslook (wilde knoflook) Je herkent daslook aan de brede bladeren en de geur van knoflook. Je vindt het in bosachtige stukken van het Flevopark, Watergraafsmeer en het Amsterdamse Bos. Lekker in pesto, kruidenboter of als topping op risotto. Pluk per plant maar een paar blaadjes, zodat het kan blijven groeien. 
  • Magnolia De roze-witte bloesems in het Vondelpark zijn niet alleen mooi, maar ook eetbaar. De bloemblaadjes smaken licht citrusachtig en een beetje pittig. Je kunt ze gebruiken in azijn, thee of zelfs rauw in een salade. 
  • Brandnetels De jonge toppen zijn supergezond: ze bevatten veel ijzer, vitamine C en calcium. Na kort blancheren smaken ze een beetje nootachtig. Maak er soep van, pesto of doe ze door pasta. Tip: draag handschoenen. En pluk niet langs drukke wegen of vervuilde grond. 

Leren wildplukken? Ga mee op pad

A person walks her dog in Siegerpark.
Afbeelding van koen smilde

Wil je weten wat je wel en niet kunt plukken? Ga dan mee met een wildplukwandeling of workshop: 

  • Urban Herbology opgericht door kruidkundige Lynn Shore, organiseert al jaren wandelingen en lessen in de stad. Je leert wat eetbaar is, hoe je planten herkent en hoe je ze gebruikt in de keuken of voor natuurlijke middeltjes. 
  • Ook leuk: Wilderlust, Zij bieden excursies aan in en rond Amsterdam. Je leert daar niet alleen plukken, maar ook koken met wat je vindt. Van vlierbloesemlimonade tot kruidenboter met wilde planten – je krijgt er meteen zin van om zelf op pad te gaan. 

Ethisch plukken: denk aan de natuur

Wildplukken is leuk, leerzaam én lekker, maar doe het wel met respect voor de natuur: 

  • Pluk nooit alles van één plant. Neem een klein beetje van verschillende planten. 
  • Blijf weg van beschermde natuur. Sommige plekken zijn verboden voor plukkers. 
  • Weet zeker wat je plukt. Sommige planten lijken eetbaar, maar zijn giftig. Twijfel je? Laat het staan of neem een gids mee. 

Irene de Bruijne

Irene is een freelance food-, cultuur- en reisjournalist. Altijd opzoek naar interessante plekken, verhalen en mensen.

Volg Irene