Melodieën en ritmes
Turkse klassieke muziek is zeer intellectueel, rijk aan melodieën en ritmes, en de inhoud van vocale muziek is gebaseerd op prachtige gedichten. Vroeger werd het ontwikkeld aan het Ottomaanse hof en door topcomponisten en musici, vooral beluisterd door stadsintellectuelen en elites. Vanaf de jaren 1960 werd het uitgevoerd in diverse zalen voor livemuziek en later op radio en televisie uitgezonden en een hoog cultureel erfgoed. Het heeft bijna 500 makam's (modi en melodie) en ritmesoorten tot 120/4. Het koor wil in Amsterdamse en Nederlandse context de Turkse Klassieke Muziek - die deel uitmaakt van de Turkse cultuur - op de meest nauwkeurige manier uitvoeren, levend houden, verder ontwikkelen, beschermen en een jong nieuw publiek ermee in aanraking brengen.
Het doel van het koor is het op amateur-basis uitvoeren van deze Turkse muziek en de schoonheid van deze muziek te delen om zo verschillende groepen uit de samenleving te verbinden via muziek, de universele taal tussen culturen en beschavingen. Het koor is daarom toegankelijk voor iedereen ongeacht afkomst. In het koor hebben we twee Nederlandse zangeressen (Barbara Wessel en Angela Attema), ze zijn erg gepassioneerd en enthousiast om deze muziek te leren. De rest van het koor komt uit Anatolië maar uit verschillende groepen zoals Koerden, Alevieten, Christenen, Soefi's, Atheïsten of Gelovigen. Ze worden allemaal verenigd rond muziek. Specifiek ten behoeve van deelnemende Turkse vrouwen is er een nevendoel in het opbouwen van zelfvertrouwen met een sociale activiteit. Daarnaast kan het koor stereotype opvattingen over Turkse vrouwen veranderen. Op dit moment zijn er 15 vrouwen en 10 mannen uit Amsterdam actief in het koor.
Uiteenlopend repertoire
Het leggen van verbinding doet het koor door concerten te geven in een sociale context, op festivals en buurtmanifestaties. Zo kan het bewoners, voorbijgangers en muziekliefhebbers in contact brengen met elkaar en daarin een voorbeeld zijn in heel Nederland. Het repertoire van het koor is zeer uiteenlopend, bestaande uit prachtige composities in unieke makams als Kürdilihicazkar, Karcığar, Nihavend, Hicaz, Uşşak, Rast, Saba, Hüseyni, Hüzzam, Muhayyerkürdi en Eviç. Via deze muziek helpt de dirigent/ud speler Mehmet Polat ze om hun muzikale vaardigheden te ontwikkelen zoals samen zingen, zingen in goede toonhoogte, het verbeteren van hun interne ritme en zingen in dynamiek. Het op zo'n goede manier uitvoeren van de oude Klassieke stukken wekt veel sympathie bij de Amsterdammers die het voor het eerst horen, of zelfs voor geoefende oren.
De belangrijkste missie is het doorlopen van een leerproces waarin iedereen zijn talenten kan laten groeien, zodat ze aan het einde van het seizoen trots het eindresultaat kunnen delen met een aandachtig publiek, tijdens een uniek concert. Hierdoor functioneert het koor als een muziekschool, naast zijn andere missie, om een sociaal platform te zijn, waar iedereen zich welkom voelt. Het luisteren naar en genieten van deze prachtige muziek vereist enige smaak en gevoeligheid, maar dankzij de ontspannen sfeer die gepaard gaat met een rijke context van melodieën, poëzie en de afwisselende instrumentenkleur van begeleidende muzikanten tijdens concerten is het toch toegankelijk voor een breed publiek. Door het organiseren van publieksevenementen willen we bewustwording creëren voor iedereen, vooral voor Nederlands-Turkse mensen in het land.
Musici
Mehmet Polat - ud
Sukru Kirtis - ney
Sinan Polatoglu - ney
Umit Sav - viool
Qusai Naim - cello
Modar Salama - perküsyon
Ferda Kaynak - perküsyon
Kerem Hikmet – fotograaf