Renaissance consortmuziek door Royal Wind Music Academy
Renaissance consortmuziek door Royal Wind Music Academy: getalenteerde blokfluitstudenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen op een prachtige collectie van renaissance blokfluiten.
Naples programma:
In de 16e en 17e eeuw werd het koninkrijk Napels een hoofdstad voor kunst en trok het veel dichters, componisten en musici naar het hof. Of ze nu in Napels zijn geboren, zoals Andrea Falconieri, of uit Spanje komen, zoals Diego Ortiz, of uit België, zoals Philippe de Monte, ze hebben allemaal gemeen dat ze aan het hof van het koninkrijk Napels hebben gewerkt. Het is dus mogelijk om de geest van de Napolitaanse muziek te vatten, evenzeer beïnvloed door Spanje, door Vlaanderen of de naburige regio’s van Italië.
Ogni sorte di strumenti, opgericht in 2022, is een jong ensemble gespecialiseerd in oude muziek. Met zowel een historische benadering als een nieuwsgierigheid naar zelden gespeeld repertoire, willen ze experimenteren met en nieuwe klankkleuren creëren, voor polyfone muziek en instrumentale muziek van de 16e en 17e eeuw, dankzij alle mogelijkheden die blaasinstrumenten bieden, zoals sackbuts, dulcianen en in het bijzonder blokfluiten!
Programma:
Diego Ortiz (c. 1519 – c. 1570), Recercada prima sobre Doulce mémoire (El primo libro, Roma, 1553)
Philippe de Monte (1521-1603), Magnificat primi toni (1602)
Diego Ortiz (c. 1519 – c. 1570), Recercada segunda sobre el madrigal O felici Occhi miei (El primo libro, Roma, 1553)
Andrea Falconieri (1585-1656), Capriccio Bisbetico. Violino e Viola à due (Il primo libro di canzone, sinfornie, fantasie, capricci, brandi, correnti, gagliarde, alemande, volte, Napoli, 1650)
Giovanni Camillo Maffei (2d half 16th century), Lasciar il velo (Delle lettere del S. Gio. Camillo Maffei da Solofra. Libri due, Napoli, 1552)
Ensemble Ogni sorte di strumenti
Mathilde Aigouy, blokfluit
Simon Prieur-Blanc, sackbut
Rhys Oldham, sackbut
Daphné Franquin, dulcian
Sit Fast is een concertserie van Black Pencil, een internationaal en veelzijdig ensemble met een verrassende bezetting. De titel van de serie is afkomstig van een werk van de Renaissance-componist Christopher Tye (c.1505-1572). Sit Fast betekent zoveel als ‘stevig zitten’ en luisteren. Aan het eind van Sit Fast schreef hij: ��Sing true and fear not for I am true and fear not’. Men kan niet dromen van een beter motto in de muziekuitvoering!