Over het FTD Filmfestival
In september 2024 komt er een belangrijk internationaal medisch congres naar Amsterdam over Frontotemporale Dementie (FTD). Dat is een hersenziekte waar o.a. Bruce Willis aan lijdt. Het is na de ziekte van alzheimer de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt. Het treft met name mensen tussen de 40 en 70 jaar, relatief jong dus. De ziekte waar Bruce Willis aan lijdt en dezelfde waar Michel in de documentaire 'Michel en de handen op zijn huid' aan leed is een zeldzame vorm van FTD.
Er is een scala aan films en documentaires over FTD, voor en door patiënten, familie en hun mantelzorgers. Bovendien heeft het feit dat Bruce Willis en zijn familie bewust communiceren over zijn ziekte enorm geholpen om het gesprek over FTD afgelopen jaar op gang te brengen.
Over de documentaire - Michel de handen op zijn huid - 15 september
Een ontroerende documentaire over vier jonge mensen die, door de zorg voor acteur Michel van Dousselaere die aan progressieve afasie lijdde, een diepe band vormen en samen met zijn vrouw en filmmaker Irma Wijsman een bijzondere reis naar Noord-Spanje maken om zijn as uit te strooien.
In 2014 werd bij acteur en regisseur Michel van Dousselaere een zeldzame vorm van progressieve afasie geconstateerd, een hersenaandoening waardoor zijn spraakvermogen stilaan verdween en waardoor hij fysiek aftakelde.
De documentaire Michel en de handen op zijn huid gaat over vier bijzondere, jonge mensen en de impact die het langdurig verzorgen van Michel op hun jonge leven heeft gehad. Liefkozend noemen zij hem Mister D, de Prins uit Gent of Doesje. Zorg verlenen op jonge leeftijd heeft hen verrijkt. Een bijzondere ervaring die zij koesteren. Andersom gaf hun aanwezigheid de mogelijkheid om voor Michel zorg op maat te organiseren, op een manier die bij hem paste.
De documentaire is een persoonlijk verslag van de reis die Irma samen met Merel, Sam, Valesca en Willem maakte met als einddoel het uitstrooien van Michel’s as in de bergen van Noord-Spanje. Tijdens de autorit naar Spanje en een pittige bergwandeling voeren ze gesprekken, waarin naar voren komt hoe sterk en kwetsbaar Michel was in de laatste jaren van zijn leven. En hoe je op een andere manier kan omgaan met een ziek persoon. Wat betekent het om iemand in zijn waarde te laten tijdens een hartverscheurend ziekteproces? En hoe heeft de route die zij aflegden, geleid tot de band die Irma en de jonge mensen tot op de dag van vandaag diep verbindt? In deze tijd waarin de zorg enorm onder druk staat en we de menselijke maat lijken te verliezen, laat deze documentaire een ander geluid horen. Een geluid van liefde en vriendschap, over wederkerigheid tussen jong en oud. Over leven en dood en afscheid nemen.
Michel: acteur verliest de woorden - 18 september
In 2014 is bij Michel van Dousselaere (Gent, 1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film Michel, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Van zijn afscheidsrol in de voorstelling Borgen tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum; van de boks- en drumlessen tot de reacties van vrienden en collega's die zich proberen te verplaatsen in een situatie waarin de woorden nog wel in je hoofd zitten terwijl je ze niet meer kunt uitspreken.
Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.
M.m.v. Dirk van Dijck, Marelien Geus, Theu Boermans, Els Dottermans, Hans Herbots, Ola Mafalaani, Thomas De Cock, Lara van Dousselaere, Eddie Connor, Piëtro en Rodney Doorjé, Barry Jurjus, Ad Klinkenberg, Francien Knorringa, Carla van Laer, Margot Vos, Antoinette Keulen en prof. dr. Philip Scheltens.
★★★★★ Theaterkrant.nl 'Diep ontroerend document over een acteur die de taal verliest'
Remember Me - 20 september - let op: Engelstalig
Lukas Olszewski: What makes remember me unique?
I did not choose the story of "remember me", it had chosen me, long before I knew. Three years ago, in April 2020, at the beginning of the pandemic, I was faced with the most painful situation (I would never have thought of) in my life: I had to explain my now eight year old daughter that her mother was suffering from a strange type of early-onset dementia. At the young age of 36... That there was (and still is) no cure... Except that she, a beautiful and talented musician, couldn't feel that there was anything wrong with her.
For years I had been searching for answers subconsciously, for explanations for the changes in my partner’s personality and behavior I couldn't grasp, for the root of our relationship problems that no-one could help us solve, for an affliction that is still widely unknown even amongst medical workers, but from which many people are suffering worldwide, without knowing. I learned all about that condition later.
This film is the result of my arduous personal healing process and a cry for awareness. The film is fictional, but my story is real, ongoing and universal.