Tribal Art Fair in De Duif in Amsterdam
Elk jaar is in het laatste weekend van oktober de voormalige kerk De Duif op de Prinsengracht in Amsterdam het decor voor de TAF waar handelaren hun beste objecten uit Afrika, Azië, Oceanië en Zuid-Amerika exposeren. Het aanbod loopt uiteen van Afrikaanse maskers en beelden en sierraden en doeken uit Azië, tot vlechtwerk, schilden en voorouderbeelden uit Oceanië. In alle prijscategorieën zijn daartussen betoverende kunstvoorwerpen te vinden.
Objecten met een verhaal
Hoe gebruikt een waarzegger bij de Luba uit Congo een kakishi, een opengewerkt houten figuurtje, voor het stellen van de juiste vragen? Waarom geeft het dragen van een karahut door de Abelam uit Papua Nieuw Guinea de kracht van een wild zwijn? Tatoeages, gezet met houten uitgesneden stempels als voorbeeld, zijn belangrijk voor de Dayak uit Borneo. Maar wat is de functie van deze lichaamsversieringen in het hiernamaals?
Nieuwsgierig geworden naar hoe deze objecten-met-een-verhaal eruit zien, kom dan naar de TAF in Amsterdam. Op de beurs tonen handelaren hun beste objecten uit Afrika, Azië, Oceanië en Zuid-Amerika. Het aanbod loopt uiteen van schilden en gebruiksvoorwerpen uit Nieuw-Guinea, sieraden en textiel uit Azië en beelden en maskers uit Afrika. In alle prijscategorieën zijn unieke kunst- en gebruiksvoorwerpen te vinden.
De 19de-eeuwse kerk De Duif, in combinatie met de mooiste objecten van over de hele wereld en een lezingen programma, maakt deze beurs elk jaar weer tot een inspirerende ervaring. “Deze voorwerpen verdienen echt meer bekendheid”, zegt organisator Finette Lemaire. “De verzamelaars zijn vaak ook specialist, mede daarom is het zo leuk om elkaar te ontmoeten op deze sfeervolle plek.” De praktijk laat zien dat wie eenmaal de TAF heeft bezocht het jaar daarop vaak weer terugkomt.
Lezingenprogramma
Ook dit jaar heeft de beurs een lezingenprogramma. Er is een boekpresentatie van Papua Blues, een boek waarin antropoloog Koos Knol terugkeert naar zijn geboortegrond in Nieuw-Guinea. Op basis van zijn dagboeken en herinneringen schreef Knol boeiende korte verhalen.
Na het succes vorig jaar van het symposium over authenticiteit van etnografische objecten komt er dit jaar een vervolg over dit onderwerp. Albert Zonneveld zal vertellen over zijn recent verschenen boek: Traditionele wapens van Nias. Het eiland van krijgers.
De beurs op donderdag 24 oktober 15.00 -19.00 is alleen voor genodigden.