Groeiend feest
Blik op de Buurt is een groeiende expositie. Dit wil zeggen dat de kunstenaars tijdens de expositie werk zullen maken geïnspireerd op de buurt. In de galerie en in de omgeving van de galerie gaan de kunstenaars aan het werk. Als bezoeker kun je hen dus live zien werken, een unieke mogelijkheid om te zien hoe een kunstenaar zijn / haar werk maakt.
Om de expositie vanwege het jubileum - dit is de 5e editie van Blik op de Buurt - een feestelijk tintje te geven, hebben de initiatief nemende kunstenaars elk een kunstenaar als gast uitgenodigd. Van hen is er ook werk te zien
Kunst in de Buurt
Tijdens de expositie wordt in de galerie - in het kader van het culturele programma van kunstRUIM genaamd Kunst in de Buurt- een workshop tertra-etsen gegeven op 26 mei 2024. Ook is er in het kader van Kunst in de Buurt een lezing over de manier waarop kunstenaars, waaronder Fré Cohen, de stad hebben afgebeeld (1 juni 2024). Kunst in de Buurt is erop gericht om buurtbewoners van dit deel van de stad laagdrempelig met kunst in aanraking te laten komen. Dit keer onder leiding van de de deelnemende kunstenaars aan deze expositie.
Deelnemende kunstenaars
Blik op de Buurt heeft een grote diversiteit aan beeldende kunstenaars:
Debra Barraud is een Nederlandse fotograaf die vooral bekend is vanwege haar verhalenplatform Humans of Amsterdam (in Het Parool). Ze streeft ernaar de essentie vast te leggen van wat alle mensen speciaal en uniek maakt. Debra is ervan overtuigd dat ieder mens een verhaal te vertellen heeft.
Edith Brouwer maakt linoleumdrukken, een (grafische) hoogdruktechniek. Een belangrijke component in Ediths werk is de gemoedstoestand die zij kalme chaos noemt. In haar ogen betekent dit een gestemdheid waarin het verlangen om alleen te zijn samen gaat met het verlangen om bij iets of iemand anders te horen.
Tristan Deen is beeldhouwer en maakt met name abstracte sculpturen van natuursteen. Hij gebruikt organische vormen en zoekt de grenzen van het materiaal op, met als doel een elegantie in de sculpturen te creëren. De organische vormen zijn veelal golvend en herhalend en wekken zo het effect van beweging en ‘in bloei staan’.
Melissa Halley maakt met name aquarellen, tekeningen en linosneden en haalt haar inspiratie uit de natuur, niet alleen vanwege haar schoonheid maar ook haar kwetsbaarheid en finaliteit. Om inspiratie op te doen wandel ik graag door het Amsterdamse Bos waar ze veel foto’s maakt. Ook neemt ze - indien mogelijk - gevonden schatten mee naar huis als inspiratie.
Daria Lavrova begon al vanaf haar kindertijd in Rusland met tekenen. In haar werk toont ze een grote interesse in de innerlijke structuur van het object, probeert ze de meest levendige compositie op te bouwen en zo de energie van de interactie en het kruispunt van het object vast te leggen, ongeacht wat het is: een stilleven of een landschap.
Saskia Lensink schildert (vaak) plein air landschappen en stadsgezichten in en rondom Amsterdam met olieverf. Ze werkt bij voorkeur naar thema. In haar recente werk is ze bezig met het schilderen van gebouwen die kenmerkend zijn voor de stad en ze wil deze schilderen voordat ze uit de stad verdwijnen. Daarnaast schildert ze portretten.
Linda Rusconi noemt zichzelf beeldmaker. “Ik observeer en teken vervolgens wat ik zie. Ik vertaal mijn omgeving naar beeld. Ik teken met kwast, kroontjespen en potlood, maar met welk materiaal ik ook werk, het uit zich altijd in een tekening. Schilderen is voor mij acrylverf en een kwast gebruiken. Maar tekenen is een manier van kijken."
Erik Timmermans maakt zowel conceptueel als figuratief werk. Architectuur, steden en hun link met het verleden (zoals de DDR en het maatschappelijk verval) zijn belangrijke inspiratiebronnen voor zijn werk. Erik gebruikt diversie technieken: schilderen (acryl- en olieverf), tekenen, collages en bewerking van golfkarton.