Hoe ziet de toekomst van het hedendaagse museum eruit?
Tijdens de derde Badkuiplezing op 30 november om 15 uur legt kunstenaar Renzo Martens de fundamenten van het Stedelijk Museum bloot en presenteert hij een visie voor een gedeelde toekomst. Samen met Ced’art Tamasala, oprichter van CATPC, zal Martens ingaan op de rol van gemeenschappen van plantagarbeiders en hun co-auteurschap van het museum.
Renzo Martens vertegenwoordigt samen met het Congolese kunstenaarscollectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) dit jaar Nederland op de Biënnale van Venetië. In een toekomstgerichte lezing onderzoeken Tamasala en Martens de grondslag van het Stedelijk om vervolgens een schets te maken van een gezamenlijke toekomst, waarin het museum van en voor iedereen is.
Het instituut op losse schroeven
Martens laat zich inspireren door een iconisch werk van kunstenaar Jan Dibbets uit de tentoonstelling Op losse schroeven in 1969, waarin Dibbets de rol van het museum en de conventionele kunstbeleving ter discussie stelde. Dibbets groef de op vier hoeken de fundamenten van het gebouw uit, waardoor hij het Stedelijk symbolisch op een sokkel plaatste. Bezoekers kregen hierdoor een ontwrichtende ervaring, die de traditionele relatie tussen kunst en publiek op scherp zette. Voorafgaand aan de Badkuiplezing op 30 november 2024 om 10:30, zal Renzo Martens een van de hoeken van het Stedelijk Museum verder uitgraven. Met deze gedeeltelijke heruitvoering van het historische werk van Jan Dibbets wil Martens de fundamenten nog verder blootleggen.
Erkenning van het verleden
Martens stelt: “Arbeiders zijn coauteurs van het Stedelijk. Dit besef kan de basis vormen voor een museum dat van en voor iedereen is.”
Gemeenschappen van plantagearbeiders werkten tijdens de koloniale tijd onder dwang op plantages. Met de winsten van dwangarbeid en met speculatie op toekomstig te maken winsten werd het museum gebouwd. De perspectieven van deze gemeenschappen ontbreken in de werking van het museum. Volgens Martens heeft het culturele narratief weinig betekenis als niet ook deze gemeenschappen opgenomen worden in het Stedelijk.
Ced’art Tamasala
Ced’art Tamasala vertelt over zijn recente bezoek aan de deze plantages in Indonesië. Voor zover Tamasala vast kon stellen is er in de recente geschiedenis geen enkele curator van het Stedelijk Museum komen kijken wie de gemeenschappen op deze plantages zijn en wat zij doen. Tamasala zal spreken over de verwachtingen die gemeenschappen zoals deze en de zijne (CATPC) kunnen stellen in de toekomst van het museum.
Nous Faes
Na de lezing zal Nous Faes, eigenaar van The Sociological Studio for Policy and Research, vanuit haar perspectief een reactie geven op het betoog van Martens en Tamasala. Tot slot gaan Tamasala, Martens en Faes in gesprek met directeur Rein Wolfs en het publiek, onder leiding van moderator Aldith Hunkar.
Performance (buiten) - zaterdag 30 november - 10.30 uur
Badkuiplezing (auditorium) - zaterdag 30 november - 15.00 - 18:00 uur