De kansen en uitdagingen van gamen
Voor wie nog niet gamet, is het hoog tijd te beginnen. De toekomst is digitaal en gamers ontwikkelen de skills om, als echte changemakers, die toekomst mede vorm te geven. Toch worstelen veel ouders en opvoeders met vragen rond verslaving en is (stoppen met) gamen in veel gezinnen een bron van conflict.
Tijdens deze gespreksavond nemen jongeren, die teksten schreven voor de voorstelling Good Game (GG) van theaterproducent Studio 52nd, je mee in hun virtuele universum. Wat doen ze daar, met wie en wat leren ze ervan? Tot wanneer is gamen een verrijking en wanneer wordt het een vlucht? Hoe houd je de balans tussen je online en offline leven?
'Mensen denken dat ik geen leven heb. Maat, ik heb er duizend!’
Sprekers
Onder leiding van moderator Jennifer Muntslag gaan jongeren in gesprek met voormalig streamer Shanna Zwart. Zij begon te gamen vanuit een negatieve situatie en kreeg te maken met bezorgde volwassenen, maar bouwt nu haar carrière als game industry professional op haar gameskills, -netwerk en -ervaring.
Met Lon van den Berg, verslavingspreventie expert bij Jellinek, gaan we dieper in op de vraag: hoe begrens je jezelf en waarom is dat nodig? Ook geeft zij handvatten over hoe je gezond kan gamen.
Ontwikkelingspsycholoog en universitair docent Hanneke Scholten is co-directeur van het Games for Emotional and Mental Health Lab. Zij richt zich op het verbeteren van de emotionele en mentale gezondheid van jongeren door middel van technologie, bijvoorbeeld met toegepaste games.
Ze nodigen de jongeren, ouders, opvoeders en jeugdprofessionals in het publiek uit tot actief luisteren en meepraten over de zoektocht naar balans in onze digitale levens.
Studio 52nd werkt samen met De Rode Hoed aan een reeks contextavonden waarin ze de dialoog starten over thema’s die ze in hun voorstellingen voor jongeren behandelen. Zo stimuleren ze empathie en inlevingsvermogen bij volwassenen en jongeren: de basisingrediënten voor begrip en bewustwording.