Spirituele muziek
Verschillende culturele invloeden spelen een rol in de gevoelige hedendaagse choreografieën van Faizah Grootens. In haar wervelende Corpus Criolla (de titel betekent zoveel als ‘Creolized body language’) focust ze op de expressie en betekenis van verschillende Curaçaose dansvormen. Een daarvan is de weergaloos opzwepende tambú-bekkendans op ‘muzik di zumbi’ – spirituele muziek, verwijzend naar de Afrikaanse oorsprong. Een andere is de Caribische wals, die met zijn driekwartsmaat een heel eigen gezicht heeft.
In het werk komen kwetsbaarheid, temperament en de kenmerkende Latin-Caribische flow samen in de bewegingen van vijf dansers, gekenmerkt door eindeloze, vloeiende circulaire bewegingen. Een centrale rol is weggelegd voor polyritmiek, waarbij meerdere ritmes tegelijkertijd worden gebruikt, om de essentie van de Curaçaose danstradities te belichamen. Hierbij richt Grootens zich niet alleen op de schoonheid en diversiteit van deze tradities, maar neemt ze ook afstand van de stereotiepe belichaming die er vaak mee wordt geassocieerd.
Maiskorrels
In het prachtig vormgegeven Corpus Criolla, waarbij de maiskorrels waarmee de dansvloer bezaaid is, knisperen en kraken onder de voeten, worden actuele vraagstukken zoals stereotypering, identiteit, koloniale geschiedenis en sociaal idealisme op een heldere en indrukwekkende manier voor het voetlicht gebracht.
Faizah Grootens won in 2023 de Leo Spreksel Award, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend choreografietalent. De jury sprak lovend: 'Faizah choreografeert met het lichaam als grote inspiratiebron en gaat daarbij te werk als een beeldhouwer. […] Die sculpturale helderheid wordt echter nooit voorspelbaar, omdat haar intu��tie en haar Caribische roots de bron vormen voor de kenmerkende flow in haar werk.'
Julidans 2024: Something is Boiling
Zoals ieder jaar toont Julidans ook in deze 34ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. Julidans toont de nieuwste creaties van uitgesproken dansmakers die met hun werk reageren op de wereld waarin we leven. Dat deze wereld op dit moment onzeker en wankel is maakt ons des te meer bewust van onze eigen kwetsbaarheid. Het dwingt ons ook tot reflectie over hoe we met elkaar en onze omgeving willen omgaan. Hoe ziet de toekomst eruit? Kunnen we de krachten bundelen en zoeken naar alternatieven?
Samen met danskunstenaars uit de hele wereld wil Julidans een bijdrage leveren aan anders kijken, omdat we geloven dat kunst, en zeker de niet-talige dans, ons in staat stelt om dat te kunnen doen en mee te voelen en te denken met de ander. Wij geloven dat de scheppende kracht van de mens het uiteindelijk altijd zal winnen van de destructieve machten. Met het kwetsbare, creatieve en krachtige lichaam als instrument dat we met onze medemensen wereldwijd gemeen hebben, is dans bij uitstek de discipline die de condition humaine kan verbeelden, die ons kan verbinden, die hoop en troost kan geven.
Let op: de eindtijd is een indicatie.