Gesprekken over het dekoloniseren van ons denken
Deze maand bespreekt The Book Club in De Nieuwe Liefde de persoonlijke reis van het “dekoloniseren van ons denken”.
Leven in het hart van een imperium kan leiden tot identiteitscrises. Omringd door koloniale geschiedenissen en doorlopende systemen van racisme, worden we vaak verscheurd tussen door koloniale mechanismen gevormde identiteiten en wie we werkelijk zijn, geworteld in onze culturele geschiedenis, tradities en voorouderlijke kennis. Tijdens deze sessie bespreken we hoe koloniale systemen niet alleen de samenlevingen waarin we leven beïnvloeden, maar ook onze manier van denken, zelfbeeld en de manier waarop we anderen zien.
Dekoloniseren betekent kritisch kijken naar hoe we koloniale verhalen over ras, macht en eigenwaarde internaliseren. Het gaat om het erkennen van de historische onderdrukking en de bewuste inspanning om deze overtuigingen binnen onszelf af te breken. Of het nu gaat om subtiele vormen van racisme of de diepgewortelde invloed van kolonisatie op onze voorouderlijke gronden, de effecten blijven bestaan in hoe we onszelf en onze plaats in de wereld zien.
Boeken
- How to Raise an Antiracist van Ibram X. Kendi – Kendi legt uit hoe we de racistische systemen kunnen uitdagen die in onze samenleving zijn ingebakken, beginnend bij de opvoeding van kinderen.
- 1984 van George Orwell – Hoewel een dystopische roman, onthult Orwell hoe machtsstructuren, inclusief koloniale staten, taal en gedachten manipuleren om individuele en collectieve identiteiten te onderdrukken.
- Between the World and Me van Ta-Nehisi Coates – Een persoonlijke brief van Coates aan zijn zoon, waarin hij ingaat op ras en identiteit in Amerika en de impact van systemisch racisme op het leven van zwarte mensen.
Of je de boeken nu hebt gelezen of niet, jouw stem en perspectieven zijn van groot belang voor dit gesprek.