Van sciencefiction naar climate fiction
In een tijdperk waarin opzienbarende technologische ontwikkelingen dagelijkse kost zijn, rijst de vraag naar de blijvende waarde van sciencefiction. Blijft er in de toekomst ruimte voor fantasieën over geavanceerde technologieën, of zullen de realiteiten van onze wereld onze verbeeldingskracht voorbijstreven? Een panel bespreekt het tijdens Techdenkers.
Van sciencefiction naar climate fiction
Ruimtelijke innovaties
We leven midden in het tijdperk, beschreven in menig sciencefiction klassieker. Het genre dat sinds jaar en dag geniet van grote populariteit: George Orwell en Jules Verne worden gevierd om hun angstaanjagend accurate voorspelling van de toekomst, terwijl Hollywood zich wild fantaseert over de ruimtelijke innovaties van de volgende eeuw.
Met Het ministerie voor de toekomst bezorgde geroemd sciencefictionschrijver Kim Stanley Robinson liefhebbers van zijn werk echter een behoorlijke schok: het sciencefictiongenre heeft geen toekomst meer.
Wat is vandaag de dag nog de verdienste van dit genre, wanneer we in een tijd leven waarin de meest spraakmakende technologische ontwikkelingen al zijn doorgevoerd. Zijn we op de toppen van ons technologische kunnen aanbeland? Is er in de toekomst nog ruimte voor het fantaseren over spannende technieken, of haalt de bittere realiteit op aarde onze verbeeldingskracht in?
Toegankelijkheid
Algemene voorzieningen
Aanwezig, beschikbaar of toegestaan
- Toegankelijk gebouw
Van sciencefiction naar climate fiction
Vergelijkbaar in Amsterdam

De glastuinbouw: onterecht onbemind?

The Xenophiles Talk Language

The Xenophiles wonder: Are You Happy Now?

Plein Publiek - Joost van Bellen

Aan de landbouwtafel met de architect

Debat: De waakhonden van Europa

Debat: De mens is een plofkip

Publieke Intellectuelen: Hugo Claus

Publieke intellectuelen - Jacob Israël de Haan
