Documentaires die je tijdens IDFA 2024 niet mag missen
Agent of happiness
In Bhutan wordt sinds 2008 elk jaar het nationale geluk van de burgers gemeten. Amber Kumar Gurung is één van deze ‘geluksambtenaren’ (agents of happiness). Samen met een collega gaat hij stad en land af om mensen te ondervragen. Al snel wordt duidelijk dat de vinkjes op een enquête ook niet altijd alles zeggen. Zo heeft een ondervraagde man toch een heel ander idee van geluk dan zijn drie stille echtgenotes. En hoe gelukkig is Amber eigenlijk zelf?
Regie: Arun Bhattarai, Dorottya Zurbó
The battle for Laikipia
Al generaties lang leven de vaste landeigenaren en de nomaden in het Keniaanse Laikipia vreedzaam samen. Maar de aanhoudende droogte maakt een eind aan de lieve vrede. Terwijl de landhouders zich door de dalende inkomsten zorgen maken over de rekeningen, zien de Samburu hoe hun kuddes verhongeren omdat steeds meer grond is afgezet. Volgens de Samburu-stam is het land van iedereen. Daar denken de landeigenaren en de mensen van het natuurreservaat duidelijk anders over. De strijd om Laikipia kent geen helden, alleen slachtoffers.
Regie: Daphne Matziaraki, Peter Murimi
Black box diaries
In Japan is het voor slachtoffers erg moeilijk om verkrachting te bewijzen. Er is alleen van verkrachting sprake wanneer de persoon zich duidelijk heeft verzet. Dat is slecht nieuws voor journaliste Shiori Ito, die bewusteloos was toen ze door een invloedrijke collega werd aangerand. En dan is de dader ook nog eens bevriend met de Japanse premier en het politiehoofd. Toch zet Shiori haar reputatie, carrière en familiebanden op het spel om haar recht te behalen. Intiem en dapper videoportret.
Regie: Shiori Ito
A family portrait
Bestaat het ‘gemiddelde Nederlandse gezin’? Zo ja: waar wonen ze? In 2014 dook kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen in de landelijke database en vond precies zo’n gemiddeld gezin. Een week lang namen de makers alle gesprekken bij het gezin thuis op. Dit werd het script voor een bijzondere en bijzonder vreemde theatervoorstelling, waarbij alles woord voor woord wordt nagespeeld. Afgelopen jaar volgden ze het gezin opnieuw. Dit dubbele familieportret wordt 3 keer live opgevoerd in het Stedelijk Museum.
Regie: Sander Breure, Witte van Hulzen
Grand Theft Hamlet
Midden in de corona-tijd, in 2021, bedenken 2 vrienden een buitengewoon plan: wat als ze proberen om het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare ín het online computerspel Grand Theft Auto op te voeren? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe hou je audities in een extreem gewelddadig spel waar de spelers liever eerst schieten en dan pas luisteren? Het maakt van de documentaire Grand Theft Hamlet, dat zich helemaal online afspeelt, een uniek en hilarisch experiment.
Regie: Pinny Grylls, Sam Crane
Neshoma
Ziel. Gevoel. Betrokkenheid. Dat zijn volgens het woordenboek 3 betekenissen van het Jiddische woord ‘nesjomme’. Met behulp van zeldzaam beeldmateriaal en persoonlijke herinneringen toont Sandra Beerends ons de ziel van Joods Amsterdam tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal wordt verteld in de brieven die de fictieve Rusha stuurt aan haar broer Max in Nederlands-Indië. Ze vertelt over de Olympische Spelen in 1928, de bijzondere bezoekjes aan Artis en Tuschinski, de opening van de Berlagebrug in 1932 en het opkomende nationalisme.
Regie: Sandra Beerends
One to one: John & Yoko
In 1971-1972 woonden muzikant John Lennon en zijn partner en kunstenares Yoko Ono 18 maanden in een appartement in Greenwich Village in New York. Daar kregen ze bezoek van vrienden en keken ze veel televisie. Toch was hun leven allesbehalve saai. Aangespoord door wat ze op televisie zagen, gebruikten ze hun bekendheid om de wereld een klein beetje beter te maken. Zoals met het One to One-benefietconcert voor kinderen met een beperking. Een kleurrijke en hoopvolle reis terug in de tijd.
Regie: Kevin McDonald
Real
Met alle nieuwe digitale ontwikkelingen is contact maken makkelijker dan ooit. Maar waarom voelt het voor veel mensen dan toch zo eenzaam en leeg? Zonder commentaar toont deze boeiende documentaire zowel de plus- als de minpunten van onze digitale wereld: een superslimme woonwijk in Zuid-Korea waar alles automatisch gaat, de geliefden die alleen in hun virtuele wereld echt kunnen zijn wie ze willen, maar ook de uitgebluste influencers die bezwijken onder alle druk. Als kijker mag je je eigen conclusies trekken.
Regie: Adele Tulli
Riefenstahl
Misschien was het beter geweest als ze op haar toppunt was gestorven. Zo overpeinst filmmaakster Leni Riefenstahl (1902-2003) in een naoorlogs interview. Haar prijswinnende documentaire Olympia, een verslag van de Olympische Spelen in Berlijn van 1936, maakte haar wereldberoemd. Alleen jammer dat haar beste maatje Adolf Hitler snel daarna een Tweede Wereldoorlog begon. Na de oorlog heeft Riefenstahl altijd volgehouden dat politiek haar niets interesseerde en dat ze nooit iets had geweten van Hitlers gruweldaden. Deze vernietigende documentaire bewijst het tegendeel.
Regie: Andres Veiel