Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Marjolein van Damme

Gosse Bouma

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek of schilderkunst. Deze maand vertelt (stads)fotograaf Gosse Bouma hoe Amsterdam hem heeft geïnspireerd om te gaan fotograferen en hoe hij het liefst de stad vastlegt, al moet hij daar om drie uur ’s nachts voor opstaan.

Podcast

In de podcast gaan fotograaf Gosse Bouma en cabaretier Lisa Ostermann met elkaar in gesprek over hun werk, inspiratiebronnen, creativiteit en de stad Amsterdam aan de hand van een aantal conversation starters. Ze hebben het over hun favoriete plek in Amsterdam, wanneer ze hun talent ontdekten en de niet te missen voorstellingen in 2022.

Over Gosse

Gosse Bouma (33) maakt foto’s, video’s en documentaires en werd het afgelopen jaar genomineerd voor de prestigieuze Hasselblad Masters Award. Het liefst fotografeert hij een haast leeg, in mist gehuld Amsterdam. Dat vraagt om toewijding: in de zomer gaat de wekker soms om drie uur ’s nachts. Maar dan heb je ook wat: hij schiet rond dat tijdstip de allermooiste melancholische plaatjes. De rust vinden in een drukke stad, dáár is hij naar op zoek. Gosse fietst voor zijn foto’s graag naar het centrum, waar de architectuur, maar ook in zekere zin de tijdloosheid hem trekt. ''Ik vind het belangrijk dat je bij een foto van mij niet precies kunt zien wanneer die is gemaakt. Of dat nou in 2021 of een paar decennia geleden was.''

Een uitstapje naar Noord

Gosse is geboren en getogen in Friesland, studeerde in Groningen en Zuid-Afrika en belandde acht jaar geleden in Amsterdam. De stad heeft hem geïnspireerd om 'pas' vijf jaar geleden met fotograferen te beginnen. Hij krijgt regelmatig de vraag of hij niet eens in Nieuw-West, Zuidoost of Noord wil fotograferen. ''Dat is iets wat ik nu als uitdaging zie. Kan ik in dezelfde stijl beelden maken, maar dan in heel een andere setting? Of misschien heel iets anders, dat kan natuurlijk ook.''

Cultuurmakers: Gosse Bouma | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Meer Gosse?

Volg hem op Twitter (@gosserd) en Instagram (@gosse_bouma) voor de mooiste Amsterdam-plaatjes. Bij zijn werk vertelt Gosse ook graag verhalen. Bekijk zijn korte documentaire Tom past zijn broeken niet meer, over zijn beste vriend die kampte met een eetstoornis. 

Tekst: Alice BoothbyFoto: Marjolein van DammeVideo: AT5 producties