Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The 'Bigi Spikri' march during Keti Koti 2022.
Afbeelding van Jan de Ridder

Evenementen tijdens Keti Koti 2024

Op maandag 1 juli is het Keti Koti: de dag waarop we de slavernij herdenken en de afschaffing ervan vieren. Dit jaar markeert het einde van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden dat op 1 juli 2023 begon. Door de hele stad vind je optochten, evenementen, eten, workshops en voorstellingen. Bekijk hier een overzicht van de highlights.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

In kleur (8+)

Afbeelding van Sanne Peper

Met de hele familie herdenk je de slavernij bij theater De Krakeling. Verwacht theater, lekker eten, diepe gesprekken, rituelen en zang. Nieuwe en jonge (theater)schrijvers deelden teksten die de basis vormen van het theaterstuk. Niet alleen loop je hier na afloop met veel nieuwe informatie weg, ook zul je vrijheid die we hebben veel beter waarderen.

  • 28 juni t/m 1 juli | Theater De Krakeling | vanaf €15,- | meer informatie

Food for Thought Festival

Afbeelding van Kadir van Lohuizen

Een driedaags herdenkings-bevrijdingsfestival dat in het teken staat van Keti Koti. Hoofdact is theatervoorstelling Het Proces Socrates. De monoloog door Patrick Mathurin, met daarin zijn eigen live reggaemuziek en gastoptredens van rap en poëzie, wordt aan het begin van iedere festivaldag opgevoerd. Daarnaast is er een dialoog met steeds een ander onderwerp, daarna gaat het bevrijdingsfestival van start. Met muziek en een food court met Caribisch (soul)food. Iedereen is welkom en het festival is dan ook is vrij toegankelijk.

Akono: een familieconcert (6+)

Een tot slaaf gemaakte jongen op een plantage in Curaçao, ver weg van huis. Zo begint het verhaal van Akono, gespeeld door wijktalentenorkesten uit Zuidoost en Nieuw-West. De kleintjes leren tijdens de voorstelling over moed, vrijheid en de kracht van liefde en hoop.

Gratis rondleiding in het Paleis op de Dam

Op zondag en maandag opent Koninklijk Paleis op de Dam de deuren voor gratis rondleidingen die de sporen van het slavernijverleden belichten. De bouw van het Paleis op de Dam is deels bekostigd met de inkomsten van overzeese handel en slavernij en de sporen daarvan zijn nog goed te zien in en om het gebouw. In samenwerking met Black Heritage Tours Amsterdam is een rondleiding ontwikkeld die je langs die sporen leidt en er alles over vertelt. Haal hier beide dagen ook een Free Heri Heri-maaltijd, na je rondleiding.

  • Zondag 30 juni & maandag 1 juli | Koninklijk Paleis op de Dam | gratis te boeken bij een toegangskaartje, reserveren verplicht | meer informatie

De kracht van taal bij Amsterdam Museum

Tours, workshops, lezingen en optredens: op 30 juni en 1 juli vindt bij Amsterdam Museum een uitgebreid programma plaats om terug te blikken op het koloniale verleden en de mensen van nu hun stemmen te laten horen. Zo begint het programma op zondag met een poëzieworkshop waarin de kracht van taal op een laagdrempelige manier wordt uitgelicht. Vervolgens worden 2 dagen lang verhalen gedeeld, voor jong en oud, om het slavernijverleden verder in te duiken. Ook hier neem je op 1 juli een Free Heri Heri-maaltijd mee én je mag bij aanmelding het museum zelf ook gratis bezoeken.

  • Zondag 30 juni & maandag 1 juli | Amsterdam Museum | gratis, aanmelden verplicht | meer informatie

Keti Koti Dialoogfestival

Leren van het verleden om dezelfde fouten in de toekomst te vermijden: tijdens het Keti Koti Dialoogfestival wordt 3 dagen lang het gesprek met elkaar gevoerd. Aan de Keti Koti Tafels neem je plaats om persoonlijke ervaringen uit te wisselen, gevoelens over het slavernijverleden te bespreken, te reflecteren op de invloeden die vandaag nog te merken zijn, en workshops te volgen. Het festival wordt afgesloten met een feest om de afschaffing van de slavernij te vieren, een dag om even met de voetjes van de vloer te gaan.

  • Zondag 30 juni t/m dinsdag 2 juli | verschillende locaties | meer informatie

Free Heri Heri for all

Midden in de pandemie en geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging bedachten zussen Ira en Ayra Kip in 2020 dat het tijd was om de samenleving actief met elkaar in contact te brengen. En hoe doe je dat het beste? Precies: met eten. Sindsdien worden elk jaar op 1 juli duizenden gratis heri heri-maaltijden (een eenpansgerecht met onder andere cassave, banaan en bakkeljauw) uitgedeeld om samen de afschaffing van de slavernij te herdenken. Tientallen locaties doen hieraan mee, zo ook de I amsterdam Store op het Centraal Station.

Bigi Spikri Optocht

The 'Bigi Spikri' march during Keti Koti 2022.
Afbeelding van Jan de Ridder

Een kleurrijke optocht vol traditionele kledij om het begin van de Keti Koti-herdenking in te luiden. Bigi Spikri betekent letterlijk ‘grote spiegel’, wat verwijst naar een jaarlijkse parade in Suriname waar de winkeletalages waarlangs gelopen werd als een grote spiegel werden gebruikt. De optocht begint bij de Stopera en eindigt bij de nationale herdenking in het Oosterpark.

  • Maandag 1 juli, verzamelen om 11:15, start 12:15 | Stopera | gratis, wel aanmelden | meer informatie

Optocht Zuidoost Beseft

Afbeelding van Southeast Parade – Roshnie Phoelsingh

Op maandag 1 juli organiseert stadsdeel Zuidoost samen met Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) een optocht. Vanaf het Amstelstation wordt in een stoet onder begeleiding van livemuziek richting het Oosterpark gelopen, waar de nationale herdenking plaatsvindt.

  • Maandag 1 juli | Start: Station Bijlmer Arena & Amstelstation | gratis | meer informatie

Herdenking in het Oosterpark

People gathering around the National Slavery Monument in the Oosterpark during Keti Koti Festival 2022.
Afbeelding van Jan de Ridder

Jaarlijks vindt de grootste nationale herdenking plaats in het Oosterpark. Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij het slavernijverleden en de impact hiervan die vandaag nog te merken zijn. Bekijk hier hoe je kunt herdenken tijdens Keti Koti.

Vertelvoorstelling Tula

Acteur en theatermaker Anton de Bies kruipt in de rol van Curaçaose verzetsheld Tula. Hij gaat in gesprek met zichzelf in de rol van Tula in het verleden en zichzelf in het nu, en met het publiek om te verkennen hoe racisme en colorisme nu nog zichtbaar zijn. Met historische liederen en authentieke Curaçaose ritmes wordt de voorstelling verder tot leven gebracht. Haal hier in de middag een heri heri-maaltijd op.

Keti Koti Festival

Afbeelding van KetiKotiFestival

Na de Herdenking vindt de Keti Koti-viering plaats, waar de viering van de afschaffing van slavernij centraal staat. Tijdens de viering is een uitgebreid programma met optredens van onder meer Shirma Rouse, Dwight Dissels en Roots Riders en kun je debatten, exposities en een kindertheater bijwonen.

Zuidoost Beseft Festival

The Nelson Mandela Memorial in the Nelson Mandelapark.
Afbeelding van Jan de Ridder

Voor het eerst vindt dit jaar het Zuidoost Beseft Festival plaats. Met meer dan 30 marktkraampjes en livemuziek wordt na de herdenking in het Oosterpark feestelijk afgesloten met een culturele viering in het hart van Zuidoost.

  • Maandag 1 juli, vanaf 16:00 | Nelson Mandelapark | gratis | meer informatie

Keti Koti Galaconcert

Alle artiesten tijdens dit galaconcert hebben roots in Suriname en helpen met muziek om terug te kijken naar het koloniale verleden, het nu én de toekomst. Met onder meer optredens van Jeangu Macrooy, Denise Jannah, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Jörgen Raymann als presentator, belooft dit een avond vol muzikaal talent te worden om Keti Koti af te sluiten.

  • Maandag 1 juli, vanaf 20:00 | DeLaMar | vanaf €19,50 | koop kaartjes
Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.