
EQUALS: Gelijkheid en diversiteit in de beroepsbevolking en het ecosysteem van vrouwelijke ondernemerschap in Amsterdam
Ondanks het beleid van de Nederlandse regering om gender- en LGBTQIA+ gelijkheid op de arbeidsmarkt te bevorderen, blijven er aanzienlijke ongelijkheden bestaan op het gebied van beloning, kansen en leiderschap in Amsterdam, Nederland en daarbuiten. Zo bleek uit onderzoek van Equileap in 2021 dat geen enkel Nederlands bedrijf van de 100 die ze onderzochten, het genderloonverschil had gesloten, en 43 bedrijven gaven aan geen vrouwen in hun bestuurskamers te hebben.
Amsterdam herbergt een bloeiend ecosysteem van startups, ondernemerschap en innovatie. Binnen dit ecosysteem zetten verschillende gemeenschappen zich in voor het creëren van nieuwe plekken aan de tafel voor vrouwen en niet-binaire personen, met als doel voordelen te brengen in verschillende industrieën. Als dit het geval is, waarom blijven er dan nog discrepanties bestaan en wat kan er meer gedaan worden om deze ongelijkheid te verhelpen?
Een prachtig voorbeeld van een organisatie die verandering nastreeft is EQUALS. In samenwerking met StartupAmsterdam bevordert EQUALS gendergelijkheid in de technologie door middel van diverse bewustwordings- en educatieve initiatieven. De organisatie stimuleert een beweging naar gelijkheid op de arbeidsmarkt en ondersteunt vrouwen om de carrièreswitch of ontwikkeling te maken waar ze altijd van gedroomd hebben. Stap voor stap helpen ze een nieuwe norm te creëren voor iedereen.
Om dieper in te gaan op wat er in de toekomst te wachten staat, spraken we met Dieuwke van Buren, algemeen manager bij EQUALS, om meer te leren over haar visie op de toekomst van vrouwelijke ondernemerschap in de Nederlandse hoofdstad. Lees verder om haar inzichten te ontdekken.
Vrouwelijke vertegenwoordiging in leiderschapsposities
Volgens recent onderzoek van Equileap heeft slechts 4% van de bedrijven in Nederland een genderbalans bereikt onder hun senior managementteams. In de politieke sfeer merkt de Universiteit van Amsterdam op dat de vrouwelijke vertegenwoordiging slechts 30% bedraagt in de Tweede Kamer en op lokaal niveau, terwijl 50% van de Nederlandse bevolking uit vrouwen bestaat. Liza Mügge, universitair hoofddocent politieke wetenschappen aan de universiteit, benadrukt dat vrouwen “gelijke rechten, maar niet gelijke uitkomsten” tegenkomen als het gaat om politieke gelijkheid en kansen. Dergelijke cijfers onderstrepen waarom organisaties zoals EQUALS en andere initiatieven in Amsterdam zich inzetten voor gelijkheid, niet alleen voor vrouwen in specifieke sectoren of posities van macht, maar voor iedereen, inclusief degenen die dromen van een nieuwe carrière of vaardigheden.
EQUALS: ondersteuning van gelijkheid en diversiteit op de werkvloer
Inclusieve paden creëren is essentieel voor het opzetten van ondersteuningssystemen voor vrouwen die een carrièreswitch of -progressie willen maken, vooral in de technologiesector, zegt Van Buren van EQUALS. “Nu, als vrouwen een carrièreswitch willen maken of zich willen omscholen, moeten ze een aantal obstakels overwinnen, namelijk de onzekerheid van het vinden van een baan na omscholing, de hoge kosten van training en het beheren zonder inkomen tijdens studietijden - iets dat voornamelijk alleen toegankelijk is voor vrouwen en meisjes die een sterke financiële ondersteuning hebben.” EQUALS heeft als doel om alle vrouwen te voorzien van de kennis en ondersteuning die ze nodig hebben om deze obstakels te overwinnen en hun doelen te bereiken. Uiteindelijk zal dit, na verloop van tijd, een nieuwe standaard binnen de technologie creëren, dankzij een continue instroom van vrouwelijke talenten in de sector.
Dit is onze kans om de cijfers te veranderen
EQUALS heeft hard gewerkt om een aantal gemeenschappen, initiatieven en andere organisaties te verenigen om een gezamenlijke kracht te creëren, in de erkenning dat ze door samenwerking echt kunnen beginnen om de “spanning te verleggen” richting gelijkheid. Programma's zoals EQUALS' Momentum zijn een prima voorbeeld van hoe deze samenwerkingen tot bloei zijn gekomen. Een joint venture met het digitale acceleratieplatform Accelerator Squared, de drie maanden durende online opleidingscursus begeleidt ongeveer 20 veelbelovende ondernemers door een meeslepende zakelijke ontwikkelingsprogramma.
Vergelijkbare programma's helpen EQUALS om het ecosysteem van vrouwelijke en non-binaire ondernemerschap in Amsterdam te versterken, en zorgen ervoor dat vrouwen in de technologie gemakkelijk de ondersteuning en middelen vinden die ze nodig hebben om te gedijen. Van Buren merkt op dat EQUALS zich richt op zowel onderwijs- als wervingsinitiatieven. Het doel: “Breng vrouwelijke talenten op de markt en zorg ervoor dat ze daar blijven.” Opmerkend dat er momenteel meer dan 96.000 lokale vacatures in de technologie zijn, zegt Van Buren: “dit is onze kans om de cijfers te veranderen en ervoor te zorgen dat de tech-talent scène een afspiegeling van de samenleving is – 50% vrouwen en inclusief voor een reeks mensen uit verschillende achtergronden.”
Wat kan er nog meer gedaan worden?
Bij het kijken naar de weg die voor ons ligt, zegt Van Buren dat steun en rolmodellen een cruciale rol zullen spelen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat medevrouwen in technologie en oprichters anderen ondersteunen en werken aan het wegnemen van de obstakels die hen mogelijk in de weg hebben gestaan, en om een gemakkelijkere en gelijkere weg te creëren voor anderen om te volgen. Op industrieel niveau merkt ze op dat “bedrijven bereid zijn om te veranderen, maar alleen een doel stellen is niet genoeg. Ze moeten actie ondernemen en hun teams en bedrijfsvoering uitdagen op de werkelijke cijfers [met betrekking tot gendergelijkheid].”
Op overheidniveau blijven positieve veranderingen plaatsvinden. Recente wetgeving, van september 2021, vereist nu wettelijk dat bedrijfsraden in Nederland een minimale vrouwelijke vertegenwoordiging van 33% hebben, in een beweging die gevolgd is door verschillende andere landen in Europa en waarvan wordt verwacht dat deze meer kansen voor vrouwen zal creëren om besluitvormende rollen binnen bedrijven in verschillende sectoren te betreden. Het is een goed begin en een erkenning dat er meer gedaan moet worden, van het creëren van meer financierings- en onderwijsvermogens voor vrouwelijk geleide ondernemingen tot het aanpakken van genderbias op de werkplek en in de samenleving in het algemeen.
Amsterdam is de thuisbasis van een groeiend en bloeiend netwerk van individuen, groepen en organisaties die de weg banen voor de toekomst van vrouwelijk talent en ondernemerschap in de stad. Innovaties en samenwerkingen helpen deze verandering te bevorderen en versterken de ondersteuningsnetwerken die beschikbaar zijn voor vrouwen en bedrijven die door deze veranderingen geĂŻnspireerd zijn.
Voor meer informatie over deze organisaties en initiatieven, bekijk de ultieme gids voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in de technologie in Amsterdam.
Wil je je geĂŻnspireerd voelen? Lees over de wonder vrouwen van Amsterdam die gedijen in de startupscene van de stad.
Gerelateerde artikelen

Initiatieven gestart en ondersteund door StartupAmsterdam

10 initiatieven voor vrouwen in de technologie

Van de hoofdstad naar de hofstad

De echte Amsterdammer - Damn Honey

Compleet dagje uit in Nieuw-West

13 activiteiten rondom Internationale Vrouwendag

Duurzaamheid & inclusiviteit

Missie en visie
