Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Anne Harbers

De echte Amsterdammer - Lucas De Man

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Lucas De Man zijn favoriete plekken in de stad. Lucas De Man (41) is directeur bij Biobased Creations, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en daarnaast nog presentator, acteur en regisseur.

Olivier Kemme

Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Volg Olivier

Amsterdam is een mooie plek om thuis te komen

Over Lucas De Man

Lucas De Man is directeur bij Biobased Creations, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en regisseur, acteur en presentator van onder andere Man en Kunst voor AVROTROS. Vanaf 25 januari komt hij met de voorstelling Spraakmakers, waarin acteurs Gijs Scholten van Aschat, Rick Paul van Mulligen en ‘Ntianu Stuger verhalen vertellen, met ondersteuning van de muziek van Matangi Quartet, Slagwerk Den Haag en pianist Thomas Beijer. Lucas De Man is de gastheer en betrekt het publiek bij de verhalen.

Van 25 januari t/m 4 februari zie je de voorstelling Spraakmakers in Nederland.

Wanneer ben je in Amsterdam komen wonen?

Ik ben geboren in Roeselare in België. Na mijn studie had ik de keuze om regie te studeren in Brussel, Amsterdam of Londen. In Brussel was het sowieso niet voor mij en mijn mentor aan de Universiteit Leuven zei toen: ‘Kies voor Amsterdam, want in Londen ben je één van de duizenden en in Amsterdam zijn er 4 of 5 anderen waarmee je strijdt om de topplekken. Dat was in 2004.’

Wat was jouw eerste ervaring in Amsterdam?

Ik kwam hieraan via een boot en had helemaal niks, niet eens een slaapplaats. De eerste 3 weken heb ik tussen dronken toeristen geslapen, in een hostel met 6 stapelbedden. Omdat ik daar zo min mogelijk wilde zijn, wandelde ik veel door de stad. Ik liep langs alle theaters in de stad met het gevoel: nu ben ik niemand en kent niemand mij, maar op een dag hoop ik dat ik in alle theaters in Amsterdam heb opgetreden. En dat is gelukt! Behalve Carré, daar heb ik wel gestaan, maar niet met een eigen show. Dus dat is nog wel een doel.

Waar ben je trots op?

Dat Amsterdam steeds meer aan het kijken is hoe ze een circulaire stad kunnen worden. Met meer democratische inspraak en een economie gebaseerd op welzijn en duurzaamheid. Die ambities juich ik enorm toe. De pogingen van de stad om zich voor te bereiden op de toekomst, dat vind ik fantastisch.

Amsterdam of Gent?

Bij beide steden moet ik af en toe weg. Als ik te lang op één plek blijf, dan kijk ik niet meer. Dan loop ik op de automatische piloot door de stad. Maar als ik even wegga, dan kom ik terug en dan zie ik weer waar ik woon en hoe mooi het er is. In Amsterdam spreek ik Frans met mijn kapper, Engels in de winkels, Nederlands met de een en Vlaams met de ander. Als ik hier dan te lang ben, dan ga ik dat normaal vinden. Terwijl het super bijzonder is. Ik voel mij dan een kosmopoliet in eigen stad. In België heb je dat minder, het is toch wat kleiner. Dus als ik moet kiezen, dan is Amsterdam een mooie plek om thuis te komen.

FAVORIETEN VAN LUCAS

Echte Amsterdammer
Afbeelding van Anne Harbers

Favoriete plek?

Sloterplas. Vooral vanaf Kaap West. Dan kun je helemaal naar de overkant van het water kijken, en zie je natuur en flatgebouwen. Dan voelt het niet alsof ik de stad sta, maar alsof ik onderdeel ben van de wereld. Dat klinkt heel gek, maar zo voelt het wel. Ik krijg dan een gevoel alsof ik deel ben van een groter geheel.

Favoriete herinnering aan de stad?

Ik moet meteen denken aan het kunstwerk Doe iets. Ik moest een keer snel de trein halen op het Amstelstation, en ging via de Wibautstraat. Toen zag ik ineens boven op het viaduct in grote stalen letters: Doe iets. Ik vind het zo cool dat je als kunstenaar iets in de openbare ruimte kunt plaatsen, en dat iedereen dat kan zien. Je kunt op die manier de stad meer vormgeven. Het is me altijd bijgebleven en uiteindelijk heb ik ook iets gedaan. Ik heb bijvoorbeeld alle straatmuzikanten in Amsterdam een T-shirt gegeven met daarop I’m not a begger, I’am an artist. Jaren later zag ik sommige muzikanten het nog dragen.

Favoriete verborgen parel?

Sloten. Ik woon er niet zo ver vandaan en het lijkt net als je teruggaat in de tijd. Je hebt er een straat en daar zitten de brandweer en de politie samen in een gebouw. Rechts hangt een brandhaspel en links een fluitje. En bij de kerk heb je ook Café Restaurant Kerkzicht, daar zitten allerlei mensen door elkaar. Als ik mensen hier mee naartoe neemt denken ze echt, is dit ook Amsterdam?!

Favoriete sportschool?

Louiszoon Health Club Amsterdam. Ik volg elke zondagochtend volg ik daar een high intensity training met een klasje en daar ben ik met mijn 41 de jongste en de oudste is 78. We hebben al ongeveer 2,5 jaar een vast groepje met verschillende culturele afkomsten, maatschappelijke standen en fysieke mogelijkheden door elkaar. Als we bijvoorbeeld 1 minuut moeten opdrukken, dan doe ik er 60 en de vrouw naast mij van bijna 100 kilo doet er 1 op haar knieën. En dat is allebei goed. Dat vind ik fantastisch. Dus als je mij vraagt: wat is Amsterdam? Dan is dat dit lesje op zondag.

Favoriete café?

Mijn all time favorite was De Diepte, maar helaas hebben ze in 2007 de deur moeten sluiten. Mijn andere favoriet is Café de Poort, die bestaat nog wel. Daar heb ik mooie avonturen beleefd… Er kwamen een keer 2 vrienden bij mij op bezoek in Amsterdam. Toen ze aankwamen was ik nog aan het werk, dus ik zei dat ze maar alvast in Café de Poort moesten gaan zitten. Uiteindelijk zijn ze het hele weekend daar geweest.

Favoriete theater?

Meervaart Theater, omdat ze echt een hele goede programmering hebben. Met een belang voor de stad.

Favoriete museum?

Mijn officiële antwoord is dat ze allemaal fantastisch zijn. Maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik De Nieuwe Kerk. Daar kun je wel echt nieuwe dingen ontdekken die je nog nergens anders hebt gezien met vaak thematische tentoonstellingen.

Favoriete restaurant?

Er zijn zoveel goeie restaurants. Ik ben 18 jaar lang minimaal 60 keer per jaar uit eten geweest in Amsterdam. Welk restaurant leuk is, hangt af van je leeftijd, budget, sfeer, seizoen, met vrienden, met familie of vage kennissen. Dus ik vind het eigenlijk gewoon een kutvraag.

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Olivier Kemme

Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Volg Olivier