De echte Amsterdammer - Samuel Levie
Over Samuel Levie
Samuel Levie (40) is worstenmaker bij Brandt & Levie, co-founder van Food Cabinet, columnist bij het Parool en auteur van verschillende kookboeken. 5 mei organiseert hij samen met London Loy een Vrijheidsmaaltijd op de Magere Brug, waar 120 genodigden aanschuiven voor een kop soep. Door de hele stad worden er meer dan 100 Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, op een aantal plekken kun je nog aanschuiven.
Wanneer ben je in Amsterdam komen wonen?
Ik ben geboren in Oxford Engeland en naar Amsterdam verhuisd toen ik 2 jaar was. Daarna ben ik nooit meer weggegaan. Ik heb bijna mijn hele leven in Amsterdam-Oost gewoond, met een klein uitstapje naar de Beethovenstraat. Met mijn vrouw en 2 kinderen ben ik een half jaar geleden verhuisd naar Amsterdam-Noord.
Ben je een trotse Amsterdammer?
Zeker. Amsterdam is de leukste stad van de wereld. En ik hou heel erg van fietsen, en dat kan hier toch het beste. Parijs is fantastisch, maar te groot. London, NY, allemaal steden waarvan het mij leuk lijkt om een half jaar te wonen, maar ik zal altijd hier terugkeren.
Perfecte zaterdagbesteding in Amsterdam?
Lekker rondfietsen met mijn kinderen. Langs al mijn favoriete winkeltjes voor ingrediënten. Naar de Noorder- en Zuidermarkt, groenten halen bij de groenteboer op de Kinkerstraat, vis halen op de Albert Cuyp en dan lekker koken ’s avonds.
Waar ben je 5 mei te vinden?
Op de Magere Brug, Daar organiseren we met het Amsterdams 4 en 5 mei Comité misschien wel de leukste Vrijheidsmaaltijd. We hebben 120 bijzondere mensen uitgenodigd om mee te eten, die op een manier gastvrij zijn geweest of zijn ontvangen: gastgezinnen die vluchtelingen hebben opgevangen, vluchtelingen, maar ook een aantal mensen die als kinderen in de hongerwinter zijn ondergebracht in het ommeland van Amsterdam, omdat daar meer te eten was. We gaan met zijn allen soep eten naar een recept van Londen Loy.
FAVORIETEN VAN SAMUEL
Favoriete plek voor een kom soep?
Ik hou echt enorm saotosoep. Ik weet niet of het de lekkerste van de stad is, maar ik ging vroeger vaak na het uitgaan naar Toko Warung Domburg op het Beukenplein. Die was tot 3, 4 uur ’s nachts open.
Favoriete Amsterdammer?
Ik zou heel veel Amsterdammers kunnen noemen die fantastische dingen hebben gedaan voor de stad, maar de favoriet is toch echt mijn vader. Hij is een echte Amsterdammer die mij het meest heeft bijgebracht en het meest heeft gegeven in het leven.
Favoriete eetplek?
Ja, hoe ga je dat doen? Amsterdam heeft zo veel bijzondere plekken om te eten. Maar als ik iets móét noemen, de plek waar ik echt met heel veel plezier heen ga, is het Coba. Chef Omar heeft gekookt op ons huwelijk. Als ik op date-night ga met mijn vrouw Ragna, is dit de go-to plek.
Favoriete snelle snackplek?
Ik kan ook echt heel geniet van een Surinaams broodje bij Tjin’s. Ryan maakt altijd een ander broodje voor me, met dingen die ik zelf niet zo snel zou kiezen maar heel lekker zijn. Laatste keer was het varkensvlees met knapperige vis erop. Maar die met zoutvlees en avocado is ook heel lekker, en ze hebben goeie vega bapao.
Favoriete verborgen parel?
Achter mijn favoriete visman op de Albert Cuyp, viskraam Schilder, zit Amarjeet Singh. Je duikt achter die viskraam, loopt een paar stenen trappetjes af en dan sta je opeens in Suriname. Ze hebben hele lekker bloedworst, maar ook van die kleine Surinaamse aubergines, zuurzak, heel veel verschillende pepertjes en tropische groente waar ik mijn vrouw heel erg blij mee maak.
Favoriete Amsterdam-herinnering?
Toen Roeterseiland nog één groot braakliggend terrein was gingen we daar vaak op het eilandje chillen na school, soms met een jointje van coffeeshop Het Ballonnetje. Ik heb daar echt heel veel leuke gesprekken gehad. Maar de herinnering die het meest Amsterdams voelt is de eerste Vrijheidsmaaltijd die we organiseerden met Joris Bijdendijk, Tussen De Bogen. René Froger klom toen op de tafel om ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ te zingen. Toen voelde ik mij wel écht Amsterdammer.
Bekijk alle vrijheidsmaaltijden in Amsterdam, of maak zelf Vrijheidssoep naar het recept van London Loy.