Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Marjolein van Damme

Het levenslied door de ogen van

Johnny Jordaan, Tante Leen en André Hazes: het is moeilijk om een Amsterdammer te vinden die ze niet kent. Het zijn namen uit het verleden, maar vergis je niet: het Amsterdamse levenslied is nog niet verdwenen. Kijk maar eens door de ogen van deze mensen.

Marjolein van Damme

Freelance journalist en fotograaf. Schrijft maandelijks de rubriek '... door de ogen van' en 'Binnenkijken' in de Uitkrant.

Debbie en Eddie

Voor de rubriek ... door de ogen van
Afbeelding van Marjolein van Damme

Debbie de Witte (54) en Eddie Visser (57) zingen samen wekelijks het Amsterdamse levenslied op de MS de Jordaan, een varend Amsterdams café. Debbie: ‘Als kind zong ik samen met mijn familie iedere zondag bij mijn opa en oma. Zodra mijn opa begon te spelen op zijn accordeon, gingen de stoelen aan de kant zodat we allemaal konden dansen in de kamer.’ Eddie: ‘Op de boot gaat dat ook zo. We zingen bekende nummers zoals Bij ons in de Jordaan en Pikketannusie. Sommige mensen denken dat dit een verkleedpartij is, maar wat wij doen is een échte Amsterdamse traditie in ere houden.’

Waar luisteren jullie het levenslied?

  • Cafe de Roode Laars | Zeedijk 17 | Hier treedt regelmatig een Amsterdamse volkszanger op, check de Facebookpagina voor info.
  • Tante Roosje | Rembrandtplein 5 | Ook hier kun je soms naar Amsterdamse artiesten luisteren. Check de agenda op de website.

Bart Keizers

Volkszanger voor de rubriek ... door de ogen van
Afbeelding van Marjolein van Damme

Bart Keizers (29) treedt regelmatig op bij Keetje Tippel op het Rembrandtplein met zowel Amsterdamse klassiekers als zijn eigen nummers. ‘Het begon allemaal als een grap. De zanger van een groot feest zegde op het laatste moment af en ik heb hem spontaan vervangen. De energie die ik op het podium voelde was zo inspirerend dat ik besloot verder te gaan. Inmiddels zing ik op feesten, festivals en in het café: nummers van Koos Alberts, Johnny Jordaan en André Hazes. Daarnaast ontwikkel ik mijn eigen muziek. Ik ben de nieuwe belofte van het Amsterdamse levenslied.’

Waar luister jij het levenslied?

Ruby van Urk

Voor de rubriek ... door de ogen van
Afbeelding van Marjolein van Damme

Ruby van Urk (48) is zangeres, zangcoach en backing vocal van Rene Froger. Ze schrijft momenteel een boek over zingen. ‘Smartlappen komen recht uit het hart, dat is waar muziek voor mij over gaat. Je kunt nog zo goed je zangtechniek beheersen, als je niet kan zingen met je hart krijg je geen applaus. Als zangcoach geef ik mensen les in ‘vrij zingen’. Als je in je eigen taal zingt, lukt dat nog beter en kun je je verbinden met de ander. Hier bij de Twee Zwaantjes hebben al veel volkszangers opgetreden. Ik ben trots dat ik in datzelfde rijtje sta en hier vele bijzondere avonden heb beleefd.’

Waar luister jij het levensleid?

  • Cafe Lowietje organiseert regelmatig meezing-middagen. Wees niet verlegen en vraag of je ook een keer mag zingen, dat wordt erg gewaardeerd!

Soraya Faber

Voor de rubriek ... door de ogen van
Afbeelding van Marjolein van Damme

Zangeres Soraya Faber (58) werd bekroond als ‘Parel van de Jordaan’. ‘Na het overlijden van Johnny Jordaan zochten ze een nieuwe ‘parel’ van de Jordaan, en die parel, dat werd ik! Als kind begon ik met zingen tussen de schuifdeuren, maar al snel werd mijn talent ontdekt en trad ik op in cafés. Ik heb gezongen met Tante Mien, Bolle Jan en Tante Leen. Hier op de Elandsgracht tussen hun beelden voel ik me thuis, ik heb ze allemaal gekend. Ik zing graag echte oude Amsterdamse smartlappen, zoals Amsterdam huilt van Zwarte Riek of Zal er ook een Jordaan in de hemel bestaan? van Johnny Jordaan. Op Spotify vind je mijn eigen hits.’

Waar luister jij het levenslied?

  • Op 10 juni is er een ode aan Johnny Jordaan in Paradiso waar ik ga zingen. Dries Roelvink, Peter Beense en Het Zwanenkoor treden er ook op! Check de website voor het hele programma, er zijn nog kaarten.

Mick Harren

Voor de rubriek ... door de ogen van
Afbeelding van Marjolein van Damme

Mick Harren (57) is zanger en is bekend van zijn Nederlandstalige hits. ‘Ik ben een geboren en getogen in de Jordaan, de plek waar het levenslied altijd zo belangrijk is geweest. Op zondag werd ik wakker met de muziek van Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti omdat mijn oma hun platen draaide. Ik begon zelf met zingen en ik werd landelijk bekend na mijn deelname aan de Soundmixshow. Maar ooit ben ik op deze plek begonnen, op het Rembrandtplein. Toen heette het nog café Unique. Ik trad er wekelijks op. Ik vind het belangrijk om het Amsterdamse levenslied te blijven eren. Er komen grote namen uit voort, zoals André Hazes. Deze zomer breng ik een nooit verschenen plaat van hem uit: Geef mij maar Nederland. Dat wordt weer een groot feest!’

Waar luister jij het levenslied?

  • Café Lowietje in de Jordaan. Mocht je een verzoeknummer hebben, dan kun je hier vragen of iemand het voor je wil zingen. 

Meer tips?

Marjolein van Damme

Freelance journalist en fotograaf. Schrijft maandelijks de rubriek '... door de ogen van' en 'Binnenkijken' in de Uitkrant.