Lukas Olszewski: over 'Remember Me'
Hij vertelt: "Ik heb het verhaal van 'Remember Me' niet gekozen, het heeft mij gekozen, lang voordat ik het wist. Drie jaar geleden, in april 2020, aan het begin van de pandemie, werd ik geconfronteerd met de pijnlijkste situatie (die ik nooit van mijn leven had kunnen bedenken): ik moest mijn nu 8 jaar oude dochter uitleggen dat haar moeder leed aan een vreemde vorm van beginnende dementie. Op de jonge leeftijd van 36 jaar... Dat er geen genezing was (en nog steeds niet is). Behalve dat zij, een prachtige en getalenteerde muzikante, niet kon voelen dat er iets mis met haar was.
Jarenlang ben ik onbewust op zoek geweest naar antwoorden, naar verklaringen voor de veranderingen in de persoonlijkheid en het gedrag van mijn partner die ik niet kon bevatten, naar de wortel van onze relatieproblemen die niemand ons kon helpen oplossen, naar een aandoening die zelfs onder medici nog wijd en zijd onbekend is, maar waaraan wereldwijd veel mensen lijden zonder het te weten. Later leerde ik alles over die aandoening.
Deze film is het resultaat van mijn moeizame persoonlijke genezingsproces en een schreeuw om bewustwording. De film is fictief, maar mijn verhaal is echt, doorlopend en universeel."
Doel
Met zijn debuutfilm 'Remember Me' over de vreemde en verraderlijke ziekte Frontotemporale Dementie (FTD), wil Olszewski het verhaal delen van een jong gezin dat getroffen is door dit lot - in de hoop vele anderen te helpen die in het donker lijden. Hij hoopt dat zijn film helpt om meer bekendheid te geven aan FTD en zo verandering te brengen in het feit dat de meeste patiënten vele jaren zonder diagnose moeten leven. Te veel mensen leven met het dagelijkse trauma dat ze hun dierbaren voor hun ogen zien veranderen, terwijl het medisch personeel net zo verbijsterd is als zijzelf. Lukas wil wil dat families sneller hulp krijgen en dat ze vanaf het moment van de diagnose volledige ondersteuning kunnen krijgen.
Over het FTD FilmFestival
Mid september vindt in Amsterdam het 14e Internationale congress over Frontotemporale Dementie (FTD) plaats in Amsterdam: ISFTD. Centraal staat de hersenziekte FTD, na Alzheimer de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt.
Deze ziekte treft met name relatief jonge mensen, in de leeftijd tussen de 40 en 70 jaar. Bruce Willis is ook getroffen door FTD, en hij heeft de ziekte bij het grote publiek op de kaart gezet.
Het FTD FilmFestival biedt een selectie films en documentaires over FTD. Het zijn films voor en door patiënten, familie en hun mantelzorgers. Met inleidingen en nagesprekken door medische experts, hulpverleners en betrokkenen.
Het FTD FilmFestival wordt georganiseerd door Alzeimercentrum Amsterdam en drie cinema's: Rialto, Cinema Amstelveen en FC Hyena. Het FTD FilmFestival wordt ondersteund door Amsterdam Convention Bureau van amsterdam&partners.