Spelregels voor Koningsdag
Keuzes maken
Voor Koningsdag komt natuurlijk Koningsnacht. Ook een hele mooie avond voor feest maar het is wel verstandig om een keuze te maken: of je maakt er een wild avontuur van en mist de helft van Koningsdag omdat je dan nog in je bed ligt, of je mist de roemruchte Koningsnacht. Maak daarom een duidelijke keuze. Zo half-half is ook niks.
Koninklijk ontbijt
Je wordt wakker met een gezonde berg goede zin. Zorg dat je iets lekkers in huis hebt voor een vorstelijk ontbijt, want de supermarkten zijn gesloten of pas later open. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat de oranjetompoucen al binnen zijn! Terwijl je op tv ziet hoe de koninklijke familie aankomt, schuif je een lekkere uitsmijter met kaas of een flinke bak ‘overnight oats’ met fruit naar binnen mét een glaasje verse jus. Want een goede bodem is het halve werk en scheelt een hoop teleurstellende shoarma, zo nét iets te vroeg op de dag.
Koningsdag survival kit
Een geslaagde Koningsdag valt en staat bij een goed survivalpakket. Zorg voor een lekker zittende rugzak, liefst eentje met plek voor een vrijmarktverovering. Verder stop je daarin:
- een pakje zakdoekjes (onmisbaar in het geval van hoge nood of gemorste ketchup)
- een opvouwbare regenjas of poncho (dan weet je zeker dat je het droog houdt)
- een miniflesje zonnebrand voor je gezicht
- vergeet dan meteen niet je zonnebril
- een dopper of ander hervulbaar waterflesje voor wat extra hydratatie
- oordopjes voor als je in de massa nét langs de speakers van een matig getalenteerde volkszanger schuifelt
- een volle telefoon én een volle powerbank (je wil niet dat de paniek uitbreekt als je elkaar kwijt raakt)
- cash. Want ellenlang in de rij staan, dat is niet feestelijk. Dus zorg dat je de middag ervoor even langs de geldautomaat gaat.
Alles mee? Tijd om op pad te gaan.
Vervoer binnen Amsterdam
Trams rijden deze dag niet in het centrum, dus op Koningsdag moet je het vooral van de benenwagen of de fiets hebben. Meestal zijn de grote straten als de Stadhouderskade (behalve rond het Leidseplein) Weesperstraat, Overtoom en Sarphatistraat nog prima te befietsen. Het best kun je je fiets parkeren bij een van de overdekte en beveiligde parkeergaragres.
Oranje boven (op je neus)
Misschien ben je al helemaal in oranjekostuum. Zo niet: geen ramp. Dan duik je een park in, waar op deze dag kinderen hard hun best staan te doen om hun zakgeld voor het hele jaar bij elkaar te verdienen. Geef gul en laat je oranje of rood-wit-blauw schminken door een kleuter. Vergeet ook niet je kleingeld te lozen in een vioolkoffer en een plakkerig cakeje met oranje glazuur op te eten alsof het allerlekkerste is wat je ooit at. Om het makkelijk te maken hebben wij de leukste vrijmarkten alvast voor je verzameld.
Laat je vinden en doe een dansje
Op Koningsdag is niets vervelender dan dat je de hele dag naar je vrienden loopt te zoeken. Het geheim: zorg dat ze naar jou komen. Ook dat vraagt een stukje voorbereiding, maar het betaalt zich uit. Kies een leuk feestje uit en kondig ruim van tevoren aan dat jij daar te vinden bent. Om te voorkomen dat je elkaar tijdens het feest kwijtraakt, is het handig om bij binnenkomst een plek aan te wijzen waar jullie naartoe komen als je elkaar kwijt bent. Hier vind je een overzicht van de leukste feesten.
Plan je plaspauze
Sommige dingen zijn op Koningsdag nét een grotere uitdaging dan normaal. Plassen, bijvoorbeeld. Hoewel mannen een plaskruis op kunnen zoeken, is het voor de dames soms een grotere uitdaging. Een belangrijke tip: ga op tijd, zodat je niet met een volle blaas op zoek moet naar een toilet. Sommige bewoners bieden hun wc’s aan. Zorg daarom dat je altijd contant geld op zak hebt.
En we gaan nog niet naar huis...
Meestal is het rond een uur of 7 wel uit met de pret. Iedereen is moe, de vrijmarkt is veranderd in nog wat losliggende troepjes, de muziek verstomt en de stoeten dagjesmensen trekken richting station. Mocht je nog door willen gaan, vergeet dan niet te eten! Dan kun je vervolgens met een gerust hart het feestje voortzetten.