
Expo's en tentoonstellingen in maart
De Nieuwe Schatkamer

5 jaar geleden was De Nederlandsche Bank (DNB) nog een gesloten bastion. Betonnen kluismuren en beveiliging maakten het onmogelijk om even binnen te stappen. Niet gek, want in dit gebouw op het Frederiksplein werd jarenlang het geld en goud van Nederland bewaard. Deze kostbaarheden hebben inmiddels een nieuw onderkomen gevonden in Zeist. De dikke muren hebben plaatsgemaakt voor glas en na een flinke renovatie zijn bezoekers – zonder afspraak – welkom om de bijzondere schatten van DNB te komen bewonderen. ‘We hebben een prachtige kunstcollectie’, volgens Klaas Knot, President DNB, ‘en een verzameling munten die we willen laten zien aan de mensen.’ Dat kan dus nu, op een plek die tot De Nieuwe Schatkamer is gedoopt.
- vanaf 1 maart | De Nederlandsche Bank | meer informatie
Folkert de Jong - Gods Army

Folkert de Jong, bekend om zijn confronterende en theatrale sculpturen, creëert met Gods Army een krachtige visuele ervaring die de bezoeker uitdaagt om na te denken over thema’s als macht, geloof en menselijk handelen. Zijn karakteristieke gebruik van materialen en kleuren brengt een dramatisch contrast aan in de serene omgeving van de kerkzaal, wat resulteert in een boeiende dialoog tussen kunst en ruimte.
- t/m 16 maart | Luther Museum | meer informatie
Sakir Khader - Yawm al-Firak

In Yawm al-Firak, Arabisch voor Dag van het Afscheid, geeft de Palestijns-Nederlandse fotograaf Sakir Khader een stem aan 7 Palestijnse jongemannen die met geweld van het leven zijn beroofd, en aan hun moeders die hen hebben moeten verliezen. Via hun verhalen en ervaringen reflecteert hij op afscheid nemen in tijden van bezetting, conflict, oorlog en ontheemding.
- T/m 14 mei | Foam Museum | meer informatie
Oltre terra

Een filosofische blik op het schaap. Oltre terra betekent ‘ander land’ en gaat over het jaarlijks verplaatsen van vee van het ene gebied naar het andere. Na het zien van zeven levensechte reproducties van schapenrassen, vergezeld door films en allerlei organisch materiaal kijken we dit nuttige dier vast anders in de gele ogen. De setting is van designstudio Formafantasma.
- t/m 13 juli | Stedelijk Museum | meer informatie
Poetry of the people

Poëzie speelt een grote rol in samenlevingen in West-Azië en Noord-Afrika. Dwars door sociale klassen, landsgrenzen en talen heen worden gedichten door miljoenen mensen uit het hoofd gekend en voorgedragen. In deze nieuwe tentoonstelling worden invloedrijke gedichten uit deze regio's in de schijnwerpers gezet. De expositie laat zien hoe poëzie zowel op individueel als collectief niveau het leven van mensen kan beïnvloeden.
- t/m 24 augustus | Wereldmuseum | meer informatie
Sag mir wo die Blumen sind

Wie voor het eerst een werk van Anselm Kiefer ziet, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Zijn enorme doeken – gemaakt met olieverf, of hout, klei, bloembladeren, lood en bladgoud – nemen je helemaal in beslag. Kiefer is een van de belangrijkste kunstenaars van nu en het is heel bijzonder dat 2 Amsterdamse topmusea hun krachten bundelen voor de tentoonstelling Sag mir wo die Blumen sind (‘Zeg me waar de bloemen zijn’) waarop 25 werken van hem te zien zullen zijn. En dat is niet zomaar toeval. Als kind speelde Kiefer tussen de puinhopen van het kapotgeschoten Duitsland. Zijn eerste bekendheid als kunstenaar kreeg hij met Besetzungen, een serie zelfportretten op beladen plekken in Europa waarop hij de Hitlergroet bracht. Dat commentaar op het naoorlogse Duitsland werd hem in zijn vaderland niet echt in dank afgenomen. Maar in omringende landen zoals Nederland kreeg hij wel erkenning voor zijn confronterende werk.
- 7 maart t/m 9 juni | Stedelijk Museum en Van Gogh Museum | meer informatie
De geboorte van Amsterdam

Hoe zou de oudst bekende Amsterdammer eruit hebben gezien? We kunnen nu een gooi doen, want het gezicht van een stadsgenoot uit de twaalfde eeuw is gereconstrueerd vanuit vondsten onder de Oude Kerk. Wat aten ze toen? Hoe leefden ze? Hoe bleven ze veilig in die barre tijden? Een uitgebreide kennismaking met het middeleeuwse Amsterdam en haar bewoners.
- 7 maart t/m 6 juli | Stadsarchief | meer informatie
Verhaalpaal Noord

Een extra reden (voor niet-noorderlingen) om de pont te nemen: vanaf 20 maart kun je aan de overkant op Overhoeks naar een openluchttentoonstelling over de geschiedenis van Noord. Ooit was daar een galgenveld, later werd het een stadsdeel met veel industrie en arbeidershuizen, en nu heerst er weer een nieuwe vibe. Bij de zes verhaalpalen hoor je er alles over.
- Vanaf 20 maart | meer informatie
De exposities en de galeries worden getipt door Amsterdam Art - connecting art and the city. Zie het aanbod van de 66 deelnemende organisaties op amsterdamart.com.