De mooiste fonteinen
Bruidsjurk
Het Westerpark was oorspronkelijk 5 hectaren groot; een fractie van het stadspark zoals we het nu kennen (met wel 14 hectaren aan groen en cultuur!). Als je in het oude parkdeel over de slingerende paden wandelt, kun je een vijver met een fontein spotten. De sculptuur naast de fontein – in de vorm van een bruidsjurk – maakt het tot een sprookjesachtig geheel. De hoogte van de 3 waterstralen wisselt steeds en reikt op het hoogste punt tot aan de boomtoppen.
Les Pisseurs d’Amsterdam
Wie onder het viaduct Groesbeekdreef doorrijdt of -fietst, stuit op een opvallend plaatje, waar Manneke Pis bij verbleekt: zes betonnen beelden in de vorm van levensgrote mannen, die (als je geluk hebt) onder de brug staan te plassen. Door het prijzige onderhoud hebben de heren hun plas namelijk al een paar zomers lang moeten ophouden.
- Groesbeekdreef
Driestromenfontein
Met het statige Huize Frankendael als achtergrond, zie je de driedromenfontein al snel over het hoofd. Toch is deze historische fontein niet minder imposant. Hij dateert uit 1714 en beeldt 3 Griekse goden af: Amphitrite, Poseidon en Arion. De watersculptuur stond jarenlang droog, maar gelukkig vloeien er nu weer 3 stromen water in het heldere meertje op de buitenplaats.
Hide and See(k)
De vrij toegankelijke tuinen van het Rijksmuseum zijn een aanrader en het waterpaviljoen van de Deense kunstenaar Jeppe Hein is hier een must-see. De fontein spuit water in 4 verschillende formaties in een cirkel omhoog. Als de fontein even pauzeert, heb je steeds 12 seconden de tijd om naar het midden van de cirkel te lopen. Bij mooi weer kan het dus geen kwaad om een beetje te treuzelen...
- Museumplein
Amphitrite
Er is geen fontein die meer door Amsterdam gereisd heeft dan de Amphitrite beeldengroep. Het fonteinbeeld werd ter ere van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij onthuld op het KNSM-eiland in het Oostenlijk Havengebied, maar werd na vertrek van de maatschappij gedemonteerd en opgeslagen. Na een tijdelijke plek in het water aan de Oosterdok tegenover het Scheepvaartmuseum, is Amphitrite sinds 2009 weer terug op het KNSM-eiland. Je ziet zeegodin Amphitrite, dochter van Nereus, op een hippocampus (half-paard, half-vis) terwijl zoon Triton (half-mens, half-vis) de hoorn blaast.
- Azartplein
The Fountain
Een 5 meter hoog beeld mét 4 wateruitgangen siert het plein voor Museum Cobra in Amstelveen. Het in brons gegoten beeld is van de hand van Karel Appel, die dit in Toscane heeft gecreëerd. Het kunstwerk met de naam The Fountain is de enige fontein die de kunstenaar ooit heeft gemaakt en is in 2001 ter ere van de 80ste verjaardag van Appel voor het museum geplaatst. De vogel in het object staat symbool voor vrijheid, de vuist en de klauw staan voor kracht.
- Sandbergplein 1, Amstelveen
Hans Snoek fontein
De fontein voor hotel Americain is vernoemd naar Hans Snoek, danseres en oprichtster van onder andere het Scapino Ballet. Zij liet na haar overlijden in 2001 geld na aan de gemeente om de bestaande fontein uit 1962 te renoveren. In het nieuwe ontwerp is het oorspronkelijke bronzen beeld met 2 snoeken gebleven, het is echter met 20 meter lengte en 10 meter breedte een stuk groter uitgevallen dan het originele exemplaar.
- Leidseplein
Watertafel
Op het nieuwe plein bij Artis dat vrij toegankelijk is, hoor, ruik en zie je niet alleen diverse dierentuinbewoners, er kan hier ook naar hartenlust met water gespeeld worden. De Watertafel loopt parallel aan de monumentale volière met verschillende Hollandse weidevogels. Vooral een grote hit onder de kleinste Amsterdammertjes, kleine tip: plof zelf neer op een van de stoelen op het plein en zorg dat je droge kleren meeneemt!
- Artisplein
Sarphatimonument
Dit monument ter ere van de 19e-eeuwse joodse Amsterdamse arts Samuel Sarphati vind je in het gelijknamige park in de Amsterdamse Pijp. Het tempelachtige bouwwerk dateert uit 1886 en is gebouwd op een daarvoor aangelegd heuveltje in het park. Rondom het monument bevindt zich een waterbak met daarin klaterende fonteinen. Haal wat lekkers op de Albert Cuyp, strijk neer in het park en geniet van de rustgevende fonteinen.
- Apollolaan
Man en Schaap
Aan het einde van de Zeeburgerdijk vind je 2 bronzen hoofden die boven het water uitsteken: een mannenkop en een schapenkop. Uit de ogen van de man spuiten 2 strakke waterstralen recht naar de ogen van het beest. Dit staat symbool voor het onbegrip tussen mens en dier. Leuk weetje: als voorbeeldkoppen voor zijn presentatiemodel gebruikte kunstenaar Merijn Bolink een masker van Hitchcock en een schapenmasker uit een feestwinkel.
- Zeeburgerdijk