Uit in Amsterdam
Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Chocolate bars of the Chocolatemakers on a ship.
Afbeelding van Chocolatemakers

Lokale Makers: Chocolatemakers

De lekkerste koekjes, mooiste armbanden, houten snijplanken, zuivere koffie en duurzame broekriemen; allemaal van lokale Amsterdamse makers. Maar hoe maken ze dat nou precies? En wat maakt hun producten nou zo bijzonder? In deze editie is het de beurt aan Chocolatemakers. Bekijk de video waar je het maakproces van de chocolade ziet en lees het interview met hoofd marketing & communicatie Marije Guillaumond.

Lokale Makers: Chocolatemakers

Video thumbnail

Het begin

Chocolate bars of the Chocolatemakers on a ship.
Afbeelding van Chocolatemakers

Rodney Nikkels en Enver Loke (foto) studeerden samen Tropische Landbouw aan de Universiteit van Wageningen. Toen ze in 2009 een chocoladefestival organiseerde, wilde ze heel graag het maakproces laten zien. Maar overal waar ze aanklopte bleven de deuren dicht. ‘De cacao-industrie is behoorlijk problematisch,’ legt Marije Guillaumond, hoofd marketing & communicatie bij de Chocolatemakers, uit. ‘Veel cacaoboeren leven onder of tegen de armoedegrens, hebben vaak weinig land, en hun opbrengsten zijn laag. Een paar grote cacaoproducten hebben de macht en kunnen daardoor de prijs laag houden.’

Wind in de zeilen

In front of the Chocolatemakers factory.
Afbeelding van Liesbeth Dingemans

Rodney en Enver besloten hier verandering in te brengen. Samen richtten ze Chocolatemakers op. De hele productie wordt door Chocolatemakers overzien, van cacaoboon tot chocoladereep. De cacao voor de repen komt uit Congo, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Brazilië, Sierra Leone en Peru. De bonen uit de Dominicaanse Republiek en Colombia worden per zeilschip naar Amsterdam gebracht, de cacao uit de andere landen arriveert via traditionele vrachtschepen. ‘We kiezen altijd de duurzaamste optie,’ zegt Marije. ‘Vanuit Colombia en de Dominicaanse Republiek is het veilig met de zeilboot, maar voor de andere landen is dat helaas niet mogelijk. Duurzaam betekent namelijk ook dat het schip veilig aankomt.'

Duurzaam lekker

Afbeelding van Chocolatemakers

In de fabriek, die volledig op zonne-energie draait, worden de cacaobonen chocoladereep. Dit duurzame proces is uniek in de wereld. Dat werd ook opgemerkt in Duitsland. Er komen nu twee keer per jaar tweehonderd Duitse vrijwilligers met de fiets chocoladerepen ophalen om naar Duitse supermarkten te brengen. Simpelweg omdat ze geloven in de duurzame aanpak van het bedrijf én natuurlijk omdat duurzame chocolade net iets lekkerder smaakt.

In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van chocola van de Chocolatemakers, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.