Lokale Makers: The Upcycle
Van recyclen naar ‘upcyclen’
Na het afronden van zijn studie Cultureel Maatschappelijke Vorming met een specialisatie in sociaal en duurzaam ondernemerschap, dook Tim Spekkens (32) in de wereld van circulair ondernemen. ‘Ik vind het project mens interessant. Want wat er ook gebeurt met de plasticsoep, de aarde herstelt en evolueert zichzelf. Wat er met ons gebeurt, dat weet echter niemand. Als wij mensen iets beter voor onze eigen planeet zorgen, dan genieten wij er langer van,’ vertelt Tim. Samen met Lodewijk Bosman, Luna Java en Hidde van de Straaten begon hij met het ombouwen van wrakken uit het fietsdepot tot splinternieuwe fietsen. ‘Recyclen klinkt leuk, maar in dat proces ontstaat nog steeds heel veel afval.’ Ze besloten over te stappen op ‘upcyclen' en bedachten nieuwe maakmethoden met zo min mogelijk afval. Van een oude fiets gebruikten ze zoveel mogelijk onderdelen. Fietskettingen werden halskettingen, binnenbanden werden oorbellen en buitenbanden werden riemen. Nu maakt en verkoopt Tim onder het motto ‘Waste is food for creativity’ designproducten met een ijzersterk duurzaam en sociaal verhaal.
Materiaal op de verkeerde plek
Kansen moet je pakken. Daarom sloot The Upcycle zich aan bij project 1012, een aanbestedingsproject dat ongebruikte sekswerkkamers opkoopt om ruimte te maken voor lokale makers. The Upcycle zit er met de allereerste upcycle-winkel van Nederland. ‘Regelmatig komt er een groepje gemeenteambtenaren binnenlopen, wij worden als voorbeeld gebruikt.’ Niet alleen zij kijken vol verwondering naar de producten. De winkel trekt van alles en nog wat aan. Van souvernirshoppende bezoekers tot Amsterdammers die een uniek cadeau willen scoren. Ook creëert The Upcycle op maat gemaakte opdrachten voor bedrijven. Met de vraag Ik heb afval, kunnen jullie er iets mee? weten zij wel raad. Zo hebben ze voor woningbouwcoöperatie Woonzorg Nederland van oude tresplaplaten (dikke lagen laminaat) tafels, stoelen en kasten gemaakt. ‘Woonzorg Nederland realiseerde zich hoeveel bruikbare materialen ze weggooiden tijdens het renoveren van hun huizen, en besloten om deel uit te maken van de circulaire Upcycle-beweging.’ Nu worden de spullen gebruikt in het hoofdkantoor om te laten zien dat hergebruik van afval mogelijk is.
Waste Wonderland
Naast het shoppen van upcycle-producten op de Wallen kun je ook zelf je steentje bijdragen. Met het project Wonder Wasteland is The Upcycle ook een inzamelpunt voor Amsterdammers geworden. Jonge makers en designers van The Upcycle gaan aan de slag met jouw ingeleverde materialen en geven ze waarde in de vorm van een nieuw product. Hoe dat werkt? Meld je hier aan, haal je stempelkaart op bij The Upcycle, en breng meteen je oude (schone) spijkerstof, kaarsvet en PP plastic mee. Hiervan maken ze bijvoorbeeld nieuwe kaarsen, tassen en andere producten. Iedere keer dat je langskomt om iets in te leveren, ontvang je een stempel. Heb je 5 stempels verzameld, dan hebben ze een verrassing in de vorm van een geüpcycled product. ‘Het ultieme doel is om afval uit te bannen. Het is immers niets meer dan materiaal op de verkeerde plek.’
In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van The Upcycle, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.