Lokale Makers: Studio Hamerhaai
Meubels van gebruikt hout
Boudewijn van den Bosch maakte al meubels toen hij als student op zichzelf ging wonen, en wat als hobby begon werd langzamerhand een fulltimebaan. Samen met zijn vriendin Niki ontwierp en maakte hij meubels van afvalhout. Of beter: gebruikt hout dat anders zou worden weggegooid.
Contact met het Rijksmuseum
In die tijd werd het Rijksmuseum verbouwd en alle kunstwerken stonden opgeslagen in het depot, in houten kisten. Die kisten zouden overbodig worden zodra het museum weer openging, en dat hout zouden Nikki en Boudewijn goed kunnen gebruiken. Ze mailden iedere medewerker van het Rijksmuseum en kwamen uiteindelijk terecht bij Wim Houben, verantwoordelijk voor de opslag van de kunstwerken. Hij schonk ze met liefde de kisten zodra ze niet meer nodig waren.
Het ontstaan van de Rijkswachters
Zowel Nikki als Boudewijn zijn gek op robots en ze besloten dan ook om de kisten te gebruiken om houten robots in allerlei verschillende maten te maken. De kleinere zijn mooi voor de sier, de grotere Rijkswachters hebben een lamp op hun hoofd of zelfs lampjes als ogen. Extra bijzonder: alle kisten waren genummerd, dus als je een Rijkswachter koopt kun je met de code op de robot precies achterhalen welk kunstwerk jouw robot heeft beschermd. Extra reden om trots te zijn op die knappe Rijkswachters.
In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van papabubble, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.