De meeste bijzondere musea
Het Kattenkabinet
Het Kattenkabinet is opgericht door Bob Meijer, ter nagedachtenis aan de kater John Pierpont Morgan. Morgan was tijdens zijn leven de eigenzinnige metgezel van Meijer. De collectie van het Kattenkabinet is in zijn geheel gewijd aan de geschiedenis van de rol van katten in kunst en cultuur. Ook wanneer je niet helemaal stapel bent op katten, is een bezoekje aan dit indrukwekkende grachtenpand – dat ook voorkomt in de film Ocean’s Twelve – een onverwacht genoegen.
- Kattenkabinet | Herengracht 497
Woonbootmuseum
Het wonen op een boot is al bijzonder, laat staan een museum over woonboten. Het Woonbootmuseum beantwoordt al je vragen over de praktische zaken betreffende het wonen op water in Amsterdam, wat betreft water toe- en afvoer, elektriciteit, vochtigheid et cetera. Het museum is gevestigd op het oude vrachtschip de Hendrika Maria, uit 1914. Gratis toegang met de I amsterdam City Card.
- Woonbootmuseum | Prinsengracht 296K
Amsterdam Pipe Museum
In de sfeervolle ambiance van een 17e-eeuws Amsterdams grachtenhuis, toont het Amsterdam Pipe Museum een overzicht van rookpijpen door de jaren heen. De collectie omvat een periode van 2500 jaar, met prachtige objecten uit 5 continenten zoals Turkse waterpijpen, fijngesneden Maori-pijpen en kostbare Chinese opiumpijpen. Het museum toont het levenswerk van een serieuze verzamelaar die gedurende 40 jaar de beroemdste pijpencollectie bij elkaar bracht. De bijzondere privé rondleiding op de bel-etage van het huis van de verzamelaar is een aanrader!
- Amsterdam Pipe Museum | Prinsengracht 488
Fabrique des Lumières
Bij Fabrique des Lumières op het Westergasterrein komen kunstwerken door lichtprojecties en muziek tot leven, terwijl je volledig omringd wordt door kunst van klassieke en hedendaagse kunstenaars. Je krijgt zo een hele andere zintuigelijke ervaring dan wanneer je een schilderij bekijkt. De muziekstukken zijn speciaal voor de expositie samengesteld. Zo komt er onder meer muziek van Philip Glass, Ludwig van Beethoven en Gustav Mahler voorbij.
- Fabrique des Lumières | Pazzanistraat 37
Museum Vrolik
Het fascinerende Museum Vrolik vind je in de Universiteit van Amsterdam (UvA) en toont een collectie van buitengewone medische items verzameld door de 19e-eeuwse medische professor Gerardus Vrolik en zijn zoon Willem. Je moet wel van een tikje luguber houden, want je ziet hier onder andere skeletten, schedels, anatomische modellen en baby's met aangeboren afwijkingen zoals een Siamese tweeling en cyclopische baby's. Ook kun je op bijzondere ontdekkingstocht door het (ongewone) menselijk lichaam.
- Museum Vrolik | Meibergdreef 9
Street Art Museum Amsterdam
Bij het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) wordt graffiti gezien als de hoogste kunstvorm. SAMA geeft je toegang tot een verzameling werken van internationaal erkende straat- en graffitikunstenaars. Je wandelt als bezoeker met een gids langs de werken uit de collectie die zich buiten op de straten en gebouwen bevinden. De collectie vertoont een verscheidenheid aan artistieke stijlen in combinatie met verhalen over immigratie, inclusie, milieurechtspraak en andere zaken. Zeker een bezoekje waard dus!
- Street Art Museum Amsterdam | Immanuel Kanthof 1