Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Jan de Ridder

8 musea voor mensen met een fysieke beperking: onbeperkt genieten van kunst

Veel musea in Amsterdam hebben de afgelopen jaren al veel gedaan om de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking te verbeteren, maar deze musea steken er echt bovenuit. Of je nu zelf op ontdekkingstocht gaat of een dagje uit plant met het gezin, er is voor iedereen iets te beleven. En aan het eind delen Hanna en haar dochter nog een paar musea die extra leuk zijn voor kinderen met een fysieke beperking.

Caroll Sastro

Bekend als Carryonthemove, is afhankelijk van een elektrische rolstoel. Ze werkt aan het VN-verdrag voor mensen met een beperking.

Volg Caroll

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum - film museum and cinema.
Afbeelding van Ruben Hanssen

Eye, zowel het museumgedeelte als de filmzalen, is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een andere beperking. Je kunt naar binnen via de personeelsingang, wel even aanbellen. Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar en in de filmzalen van Eye zijn altijd twee plaatsen gereserveerd voor rolstoelen. Je kunt ook een rolstoel of rollator reserveren. Op aanvraag zijn er rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal en iedere derde zondag van de maand is er om 15:15 een gratis instaprondleiding in NGT door de tijdelijke tentoonstelling. Tijdens sommige (premiere)films kun je met de Earcatch-app audiodescriptie zien en via de Subcatch-app wordt ondertiteld wat je niet hoort.

Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren Museum heeft uitgebreide informatie over toegankelijkheid op de website staan. Top, voor een klein museum als deze. Het museum is gelijkvloers en is daardoor goed toegankelijk. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het paviljoen worden zo opgesteld, dat bezoekers in een rolstoel, met een rollator of blindengeleidestok, overal langs kunnen. Per rolstoelgebruiker heeft één begeleider gratis toegang. Hulphonden mogen ook mee.

Van Gogh Museum

Naast een toegankelijkheidsplattegrond, veel voorzieningen voor mensen met een beperking en duidelijke informatie op de website, heeft het Van Gogh een programma voor mensen die blind of slechtziend zijn. In het interactieve Van Gogh op gevoel zit onder andere een 3D-replica van het schilderij Zonnebloemen, waar je Van Goghs verftoets kunt voelen en de zonnebloemen kunt ruiken.

Rijksmuseum

Het Rijks doet het goed: van liften en rolstoelbanen en van toegankelijkheidsplattegronden tot een boek (Rijksmuseum: Toegankelijkheid zonder Grenzen), dit museum heeft het allemaal. Er is sinds 2017 zelfs een manager toegankelijkheid, die kennis verzamelt en deelt en er mede voor zorgt dat het museum stukje bij beetje echt toegankelijk wordt voor iedereen. Je kunt nu ook gebruik maken van de nieuwe app waarmee je zelfstandig kunt navigeren binnen het museum zodat iedereen zelfstandig en veilig door het gebouw kan bewegen. Ook worden er geregeld speciale toegankelijke programma's en rondleidingen aangeboden zoals prikkelarme avondopenstelling en rondleidingen in gebarentaal.

Paleis op de Dam

Dit museum is goed toegankelijk met liften en een rolstoeltoilet. Je kunt hier ook een rolstoel of wandelstok lenen. Via de hellingbaan naast de trap kom je makkelijk binnen in het 17e-eeuwse monument Een medewerker helpt je met de lift naar boven, waarna je zonder obstakels door de marmeren galerijen kunt rijden. Je ziet prachtige beelden en schilderijen van bekende kunstenaars. Het interieur is versierd met veel goud en doet je denken aan vroeger. Een bezoek is zeker de moeite waard!

Allard Pierson

Allard Pierson museum met bezoekers
Afbeelding van Victor Wennekes

Het museum biedt diverse toegankelijkheidsvoorzieningen, waaronder een lift die toegang biedt tot alle verdiepingen, rolstoelvriendelijke kluisjes en toiletten. Hulphonden zijn van harte welkom in het museum. Voor bezoekers die gebruikmaken van het openbaar vervoer, bevinden metro- en tramhaltes zich direct buiten het museum. Rolstoeltoegankelijke parkeerplaatsen op het terrein kunnen tot één dag van tevoren worden gereserveerd door te bellen naar +31 20 525 2556.

Toegankelijke musea voor kinderen met een fysieke beperking

Hanna Yoo is moeder van Jasmijn (14), die door een meervoudige beperking in een rolstoel zit. Naast haar werk als ZZP’er en oprichter van Stichting Falderie, die concerten organiseert voor mensen met een beperking, bezoekt Hanna graag musea met haar dochter. Vanuit hun huis in Amsterdam hebben ze het geluk om dichtbij musea als NEMO en het Scheepvaartmuseum te wonen.

NEMO Science Museum

Afbeelding van DigiDaan

‘NEMO is helemaal gericht op kinderen en maakt wetenschap en techniek leuk en toegankelijk. Bij binnenkomst worden we vriendelijk geholpen met de lift voor Jasmijn. Het kan even verwarrend zijn omdat er verschillende liften zijn voor verschillende verdiepingen, maar alles is uiteindelijk goed bereikbaar. Het museum is ruim opgezet, waardoor je er met een rolstoel makkelijk doorheen kunt. De meeste activiteiten zijn ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel, hoewel sommige, zoals het mozaïekpaneel, wat moeilijker bereikbaar zijn. Het dakterras was helaas in verbouwing, maar ik hoop dat na de renovatie het hele dak ook met een rolstoel toegankelijk is. NEMO is echt een aanrader voor kinderen in een rolstoel, met een fijne sfeer en veel te ontdekken.’

Scheepvaartmuseum

Afbeelding van Igor Roelofsen

‘Het Scheepvaartmuseum biedt mooie tentoonstellingen, zoals de Duiker Doris-ervaring, gebaseerd op het kinderboek van Kwennie Cheng. Helaas zijn veel onderdelen, zoals het bootje en de stuurhut, niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het zou mooi zijn als dit in de toekomst aangepast wordt, zodat ook kinderen in een rolstoel volledig kunnen genieten van de avonturen van Duiker Doris. Toegankelijkheid vanaf het begin meenemen is zoveel makkelijker en minder kostbaar dan achteraf aanpassen.’

Musea die leuk zijn voor kinderen met een fysieke beperking

Het Wereldmuseum Junior is echt een aanrader. Ze zijn heel toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking, met drempelloze ingangen en liften naar alle verdiepingen. Ook kun je er handmatige rolstoelen lenen en er zijn hulphonden welkom. Het Joods Museum Junior (vanaf 6 jaar) is ook interessant, vooral de rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de tours voor kinderen met een visuele beperking, waar ze leren over het Joodse leven via verschillende zintuigen. Ook is dit museum goed te bezoeken met een fysieke beperking, er zijn overal liften aanwezig en er is een rolstoelingang aan de Nieuwe Amstelstraat 3-5. En dan heb je nog het STRAAT Museum, wat gaat over street art. De begane grond is toegankelijk, maar wel een beetje hobbelig voor rolstoelen. Gelukkig is er een lift naar de galerie en het café, en er is een mindervalidentoilet. Het panoramadek is helaas nog niet toegankelijk, maar er is genoeg te beleven in het museum zelf!’

Caroll Sastro

Bekend als Carryonthemove, is afhankelijk van een elektrische rolstoel. Ze werkt aan het VN-verdrag voor mensen met een beperking.

Volg Caroll