Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Charlie Red

8 musea voor mensen met een visuele beperking: Waar kunst voelbaar wordt

In Amsterdam maken steeds meer musea kunst toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Van audiotours en voelbare maquettes tot rondleidingen en aangepaste voorzieningen: musea als het Rijksmuseum, Rembrandthuis en NEMO bieden bijzondere ervaringen waarbij je je zintuigen op een andere manier kunt gebruiken. Ontdek hoe deze musea kunst en cultuur toegankelijk en inclusief maken voor iedereen, ook zonder zicht.

Erik Loijenga

Als ervaringsdeskundige test Erik, lid van de Wmo-Adviesraad, hoe culturele plekken in Amsterdam toegankelijk zijn.

Volg Erik

Ons’ Lieve Heer op Solder

Afbeelding van Ons' Lieve Heer op Solder

Samen zie je meer – Met dit idee heeft Ons' Lieve Heer op Solder een speciale audiotour ontwikkeld. Samen met je begeleider ontdek je het museum via luisteren, ruiken en aanraken. Wil je liever zonder begeleider komen? Je kunt het museum ook in een klein groepje verkennen tijdens een rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Bij binnenkomst kun je de maquette bekijken voor een beter beeld van de indeling. Voor zelfstandige bezoekers zijn er looplijnen aangelegd naar de garderobe en het toilet. Hulphonden zijn welkom, maar let op: er zijn steile trappen in het gebouw. 

Het Rijksmuseum

A man is listening to the audio tour in the Rijksmuseum.
Afbeelding van Charlie Red

Bij het Rijksmuseum begint je ervaring met het vriendelijke personeel dat je meteen opmerkt. Vraag bij de balie naar de maquette, waarmee je het museum in miniatuur kunt voelen. Door poppetjes aan te raken in verschillende ruimtes hoor je wat er te ontdekken valt – een perfecte start van je bezoek. Er zijn rondleidingen met audio-ondersteuning beschikbaar, en voor groepen is er de mogelijkheid om beelden en voorwerpen te voelen. Hoewel dit niet geldt voor de schilderijen, compenseert de audio-ondersteuning dit grotendeels. ‘Een keer werd ik vriendelijk op mijn schouder getikt en kreeg ik zelfs een persoonlijke rondleiding als verrassing!’ Vertelt redacteur en ervaringsdeskundige Erik Loijenga.

Arcam

Architectuur voor iedereen moet de norm zijn, volgens Arcam. Ze hebben een voelmaquette van het gebouw en de omgeving, beluisterbare tentoonstellingsteksten, en aangepaste lettergroottes en alinea-afstanden. Video's zijn voorzien van ondertiteling. Naast de tentoonstellingen is er veel gedaan om het gebouw toegankelijker te maken: trappen zijn gemarkeerd, kleurcontrasten zijn verbeterd, glazen deuren hebben markeringen, felle lichten kunnen worden getemperd met gordijnen, en hulphonden zijn welkom. 

  • Arcam | Prins Hendrikkade 600  

Luther Museum

Achter de deuren van gebouw Wittenburg aan de Nieuwe Keizersgracht schuilt het Luther Museum, met grote zalen en kostbare bezittingen. Ook hier zijn stappen gezet om het museum toegankelijk te maken. Hulphonden zijn welkom en voor mensen met een visuele beperking is zowel een audiotour als een grootletterboek beschikbaar om zo de informatie in je op te kunnen nemen.  

Groote Museum

Het Groote Museum at ARTIS Zoo
Afbeelding van Thijs Wolzak

De grote vragen van het leven staan centraal in het Groote Museum. Hoe zijn we gebouwd, en welke rol spelen we in het grotere geheel? Verken de diversiteit van het leven op aarde – van microben en planten tot de mens – met al je zintuigen. In dit interactieve museum kun je veel voelen, ruiken, horen en ervaren. Loop door de geurtunnel en ontdek of bepaalde geuren herinneringen oproepen, zoals pas gemaaid gras, boomschors en tandpasta. Met de audiotour kun je dieper ingaan op de tentoongestelde thema’s. Vraag bij de receptie naar eventuele toegankelijkheidsopties en obstakels, zodat je bezoek zo aangenaam mogelijk verloopt. 

Rembrandthuis

Bij binnenkomst in het Rembrandthuis kun je vragen naar de maquette, gemaakt door Hannes Walraven, een fotograaf die blind is. Deze maquette, met poppetjes die audio-ondersteuning bieden, zorgt voor een rijke ervaring. Daarnaast zijn er geurstations die je mee terugnemen in de tijd voor een complete beleving. Erik vertelt: ‘Ik heb meegewerkt aan de audio-rondleiding in het museum om deze zo toegankelijk mogelijk te maken, zonder dat het betuttelend wordt.’ Toen hij het museum bezocht met zijn kleinkinderen, werden ze verrast door een speelse rondleiding speciaal voor kinderen. Een aanrader voor iedereen, van mensen die blind of slechtziend zijn tot families! 

NEMO

Bij NEMO draait het om beleving, met interactieve installaties die je aanmoedigen om te voelen, horen, ruiken en vrij te bewegen. Op het gebied van visuele toegankelijkheid zijn al veel stappen gezet. Zo is er de eZwayZ-app, waarmee je zelfstandig door het gebouw kunt navigeren. Daarnaast zijn de lichten aangepast en zijn de teksten vergroot en in een toegankelijker lettertype weergegeven. 

Er zijn echter een paar aandachtspunten voor je bezoek. De route naar NEMO is niet altijd veilig toegankelijk, dus het wordt aangeraden een begeleider mee te nemen. Daarnaast is de app momenteel alleen beschikbaar voor iPad en iPhone, en werkt deze nog niet optimaal op alle verdiepingen. Vraag bij de balie naar de meest recente informatie voordat je naar boven gaat. 

Pipe Museum

In het Pipe Museum krijgt elke bezoeker een rondleiding, zodat je de bijzondere verhalen achter de pijpen goed meekrijgt. Je ontvangt uitgebreide uitleg over het materiaal, de decoratie en de details van de objecten. Speciaal voor mensen met een visuele beperking is er een collectie items die je mag voelen, en wordt er echt de tijd genomen om je langs alle objecten te begeleiden. 

Erik Loijenga

Als ervaringsdeskundige test Erik, lid van de Wmo-Adviesraad, hoe culturele plekken in Amsterdam toegankelijk zijn.

Volg Erik