Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van KrabMedia

7 musea voor mensen die doof of slechthorend zijn: kunst ervaren met ogen en hart

Amsterdam barst van de musea die kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen die doof of slechthorend zijn. Veel musea bieden voorzieningen zoals ringleidingsystemen, rondleidingen en video's in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en heldere geschreven informatie. Of je nu houdt van moderne kunst, geschiedenis of interactieve installaties, deze 7 musea in Amsterdam zorgen voor een toegankelijke ervaring voor iedereen.

Jil Robbers

Directeur bij stichting De Special Social Club. Ze maakt zich hard voor een samenleving waarin iedereen kan deelnemen.

Volg Jil

Het Verzetsmuseum

Welkom bij het Verzetsmuseum

Video thumbnail

Het Verzetsmuseum vertelt het verhaal van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en biedt een breed scala aan toegankelijke voorzieningen. Het museum is zeer toegankelijk, er is overal aan gedacht! Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn er rondleidingen en persoonlijke verhalen beschikbaar in Nederlandse Gebarentaal (NGT), ondertiteling bij video's, en films met een dove verteller. Daarnaast kun je gebruik maken van een audiotour, ringleiding of videotour op je eigen apparaat. Het is zelfs mogelijk om een tolk in gebarentaal aan te vragen.

Fabrique des Lumières

Bij Fabrique des Lumières in de Westergasfabriek komen kunstervaringen tot leven door indrukwekkende projecties van zowel klassieke als moderne kunstwerken. De focus ligt hier op de visuele effecten, waarbij technologie en kunst samenkomen om je op een unieke manier mee te nemen in het verhaal van elk kunstwerk. Door het gebruik van licht, kleur en beweging ontstaat een kunstbeleving die je niet snel zult vergeten. Een echte aanrader voor liefhebbers van visuele kunst!

Museum Het Schip

Museum Het Schip, gewijd aan de Amsterdamse School en de geschiedenis van volkshuisvesting, biedt een inclusieve ervaring voor mensen die doof of slechthorend zijn. Het museum maakt gebruik van tekstborden bij de vaste en tijdelijke tentoonstellingen. In het auditorium zie je de introductiefilm over De Amsterdamse School met ondertiteling. Daarnaast denkt het museumteam graag met je mee over extra aanpassingen die de ervaring nog verder kunnen verbeteren. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in stedelijke ontwikkeling en architectuur.

Wereldmuseum

Wereldmuseum in Gebaren

Video thumbnail

Het Wereldmuseum in Amsterdam toont kunst en voorwerpen uit verschillende culturen en tijdperken. Voor mensen die doof of slechthorend zijn, biedt het museum programma’s in Nederlandse Gebarentaal en International Sign. In de tentoonstellingen zijn QR-codes te vinden die leiden naar films in gebarentaal. De museumdocenten zijn getraind in het omgaan met speciaal onderwijs, waardoor de kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is.

Amsterdam Museum aan de Amstel

Het Amsterdam Museum brengt de geschiedenis van de stad tot leven, van eeuwenoude verhalen tot moderne thema's zoals diversiteit. Voor mensen die doof of slechthorend zijn er rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal beschikbaar, evenals de mogelijkheid om een schrijftolk te gebruiken. Hiermee blijft de rijke geschiedenis van Amsterdam toegankelijk voor iedereen.

Stedelijk Museum

Videotour in Nederlandse Gebarentaal

Video thumbnail

Het Stedelijk Museum in Amsterdam, bekend om zijn moderne en hedendaagse kunst, biedt een unieke ervaring voor mensen die doof of slechthorend zijn. Sinds 2016 organiseert het museum rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal, verzorgd door een gids die zelf doof is, zodat bezoekers de collectie in hun eigen taal kunnen verkennen. Eens per maand is er een Stedelijk in Gebaren-rondleiding, en er is een videotour in NGT beschikbaar. Voor kunstliefhebbers is dit een geweldige manier om de kunst in volle toegankelijkheid te beleven.

Grachtenmuseum

Het Grachtenmuseum Amsterdam geeft een unieke kijk op de geschiedenis van de grachten en de stad. Voor mensen met een auditieve beperking is er een papieren script van de audiotour beschikbaar, gratis verkrijgbaar bij de kassa. Bezoekers die een begeleider of doventolk meenemen, mogen gratis naar binnen. Dit maakt het Grachtenmuseum zeer toegankelijk voor iedereen. En een extra leuk feitje: het museum is hard op weg om het meest rolstoelvriendelijke museum in de binnenstad te worden!

Jil Robbers

Directeur bij stichting De Special Social Club. Ze maakt zich hard voor een samenleving waarin iedereen kan deelnemen.

Volg Jil