Ga naar hoofdinhoud

Wandelroute door de stad van Johan Cruijff

Het Orakel van Betondorp, Nummer 14, de Verlosser: hoe je 'm ook wil noemen, Johan Cruijff staat symbool voor Amsterdam en heeft in de stad z’n sporen achtergelaten. Een tour door het Amsterdam van Cruijff.

1. Cruijffs ouderlijk huis

In deze benedenwoning op de hoek van de Akkerstraat en de Tuinbouwstraat bracht 'Jopie' Cruijff de eerste 12 jaar van zijn leven door. De ramen zijn inmiddels beplakt met stickers die het verhaal vertellen van de jonge Johan. Nierop: "Ik ben in voorbereiding op deze rol de laatste tijd veel in Betondorp geweest en ik ben er echt verliefd op geworden. Het voelt ook bijzonder om hier rond te lopen, langs waar ooit de groentezaak van zijn vader zat." 

2. Cruyff Court Betondorp

Deze inmiddels legendarische buurtvoetbalveldjes zijn de spil van de Cruyff Foundation. Nierop: "Wereldwijd zijn er al 250 Cruyff Courts, dat heeft-ie maar mooi voor elkaar gekregen." In Amsterdam zijn nog 3 andere Cruyff Courts, maar deze is de bijzonderste. Het werd in 2014 door Johan zelf geopend, samen met burgemeester Van der Laan. 

  • Cruyff Court Betondorp | Onderlangs 21-22

3. Esplanade De Meer

Door naar de plek waar tot 1996 het legendarische Ajax-stadion De Meer stond. "Mijn vader herinnert zich nog hoe hij daar als kind onder zijn vaders jas naar binnen werd gesmokkeld om gratis de wedstrijd te kunnen zien." Nu is het een tamelijk fantasieloze woonwijk, maar de erfenis van Cruijff is niet verdwenen: een van de houten toegangsbruggen is naar hem vernoemd.

  • Esplanade De Meer

4. Muurschildering

Op de hoek van de flat aan de Anfieldroad (vernoemd naar het Liverpool F.C.-stadion) in Watergraafsmeer prijkt een prachtige muurschildering van Cruijff, gemaakt door de Braziliaanse straatkunstenaar Paulo Consentino, die over de hele wereld muurschilderingen in voetbalthema maakt. Bij dit werk kreeg Consentino hulp van jongeren uit de buurt. "Ik vind hem heel gaaf. Maar nee, een selfie heb ik er nog niet mee."

  • Muurschildering | Anfieldroad

5. Ron Gastrobar

Ron Gastrobar interior of restaurant michelin star
Afbeelding van Maria Cavali

Ook in Zuid was Johan vaak te vinden. Hij woonde in Barcelona, maar in Amsterdam ging hij graag naar zijn favoriete restaurant, Ron Gastrobar. Zelf zei Ron Blaauw daar ooit over: "Cruijff gaf regelmatig aan dat hij om kwart voor 9 weg moest: 'voetbal kijken'. Maar dan zat-ie hier om half 10 nog, lekker met andere tafels aan het ouwehoeren. Hij voelde zich hier op zijn gemak." Die aan de Sophialaan was zijn stekkie.

6. Stadionplein

People shopping at the Stadionplein market.
Afbeelding van Koen Smilde

Cruijff had een speciale band met het Stadionplein: hij at er graag een broodje. In het Olympisch Stadion vestigde hij bovendien zijn Cruyff Foundation, met als doel om de jeugd in beweging te brengen. De stichting realiseert de Cruyff Courts en organiseert wereldwijd sportevenementen, ook voor kinderen met een beperking. Voor het Stadion vind je een standbeeld van Ek van Zanten dat herinnert aan de verloren EK-finale van ’74 – veel mensen zien er Johan Cruijff in.  

  • Standbeeld EK-finale '74 | Olympisch Stadion 13

7. Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff ArenA AJAX football stadium
Afbeelding van Jorrit Lousberg

Het heeft even geduurd, maar in 2018 was de naamswijziging een feit. De Amsterdam ArenA heet nu dan écht de Johan Cruijff Arena. Een eerbetoon aan misschien wel de beroemdste Nederlander ooit. Het is met 55.500 plaatsen het grootste voetbalstadion van Nederland. Binnen bij de skyboxen vind je nog het (besloten) café Johan, waar zakelijke contacten van Ajax kunnen eten en drinken ten gunste van het goede doel; de opbrengsten gaan naar de Cruyff Foundation.

  • Johan Cruijff ArenA | Johan Cruijff Boulevard 1

Tobias Nierop

De Amsterdamse acteur Tobias Nierop (33) begon bij de Amsterdamse Jeugdtheaterschool en deed daarna de toneelopleiding in Arnhem. Je kunt hem kennen van de series Moordvrouw, Project Orpheus en Thuisfront. Ook was hij Prof. dr. Testkees voor schooltelevisie. In het theater was hij de afgelopen jaren te zien in voorstellingen van Orkater, Bellevue en De Toneelmakerij.