Ga naar hoofdinhoud

De echte Amsterdammer - Fides Lapidaire

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Fides Lapidaire haar favoriete plekken in de stad. Fides is social designer en heeft haar eigen foodtruck Broodje Poep.

Anne Dirks

Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.

Ik ben geboren in Tilburg, maar ik voel mij het meest thuis in Amsterdam.

Over Fides

Fides Lapidaire (28) is social designer en helpt onder andere overheidsinstellingen, organisaties, boeren en politieagenten op een andere manier naar de wereld te kijken. Met haar eigen foodtruck Broodje Poep laat ze zien hoe poep en plas kunnen bijdragen aan een betere bodem. 'Mensen kunnen hun poep doneren op een mobiel toilet en dat gebruiken we dan om een klein stukje land te bemesten. Daar groeien we onder andere de bietjes die als garnering worden gebruikt op de broodjes die we verkopen.'

Ben je een trotse Amsterdammer? 

Ik ben geboren in Tilburg, maar ik voel mij het meest thuis in Amsterdam. De openheid en de wonderlijkheid die Amsterdam heeft, dat vind ik heel fijn om in te bewegen. Ik ben in die zin een trotse Amsterdammer. Tegelijkertijd ben ik wel écht een Brabander, al zou ik er niet meer willen wonen. Ik snap Brabanders op een sensitieve manier. Wat ze doen, wat ze denken wat ze aanhebben, wat ze zijn. Dat heb ik bij Amsterdammers niet.

FAVORIETEN VAN FIDES

Favoriete museum?

FOAM. Ik word daar rustig. Ik vind fotografie een heel mooi medium en de exposities zijn daar echt exposities, je kunt écht een wereld van iemand induiken, doordat ze het werk van één maker laten zien. Anders dan bij het Stedelijk waar het werk van verschillende makers door elkaar hangt. Zo leer je de complexiteit en de verschillende kleuren van een maker kennen en begrijpen.

Favoriete concertzaal/theater?

Filmtheater De Uitkijk. Zo schattig en klein, alsof je een bonbonnetje eet. Ik hou van de kleine, vreemde theatertjes die verspreid liggen over heel Amsterdam. Hier zie je soms acts waarvan je denkt: waar heb jij je al die tijd verstopt gezeten? En die je achteraf ook nog even kan spreken, gewoon met een biertje aan de bar.

Favoriete toilet in Amsterdam?

In Noord staat tegenwoordig een heel mooi droogtoilet bij de moestuin van De Moestuinschool. Hier wordt de poep en plas opgevangen zodat ze deze kunnen gebruiken voor op het land.

Favoriete Amsterdammer?

Ik heb een groot zwak voor Adelheid Roosen. Ik heb ooit stage bij haar gelopen, bij Female Economy, hoewel ik haar niet zoveel gezien heb toen. Ik ben niet snel star struck, maar bij haar heb ik dat heel erg. Ik word er gewoon verlegen van. Zij appt mij nog bijna elke verjaardag met felicitaties en ze is hartstikke benaderbaar en toch blijf ik onder de indruk. Ik vind haar echt vet als mens.

Favoriete stukje groen?

Het Oosterpark. Ik ben groot fan van het Oosterpark. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat een zalig park. Er zit een soort muziekkoepel waarin gedanst wordt, op het asfalt daarvoor wordt vaak geskatet. Er is ook een stukje waar altijd hangouderen op bankjes zitten. In de coronatijd was het Oosterpark een groot deel van mijn dagbesteding op zaterdag. Gewoon een beetje kijken naar die tafereeltjes.

Favoriete verborgen parel?

Ik hou heel erg van bruine kroegen. De Laurierboom of de Wetering zijn kroegjes waar ik ook graag in mijn eentje naar toe ga. Soms verdwaal je even in de stad, of loop je even met je ziel onder je arm. Er zijn maar weinig plekken waar ik van weet: daar ga ik sociaal contact hebben met mensen. Ik vind dat fijn. Je maakt hier snel vrienden. Je gaat er gewoon zitten met een boekje en dan kom je altijd met stamkroegmensen in gesprek.

Favoriete plek na middernacht?

Ik vind het heerlijk om ’s nachts door het Vondelpark te fietsen. Het Vondelpark is ‘dan zo heerlijk rustig. Op mijn fiets, muziekje op, het lantaarnlicht dat door de bomen valt. Het voelt als ultieme vrijheid om daar ‘s nachts te fietsen. Of juist ’s ochtends heel vroeg, als er alleen maar hardlopers zijn. Ik vind hardlopers hilarisch. Aan de manier waarop iemand hardloopt kun je alles zien, hun ware identiteit komt naar boven. Iemand sloft of loopt juist heel erg op zijn tenen, traint in de nieuwste gear of in een oud band T-shirt. Je echte ik draag je aan de buitenkant met hardlopen, die eigenheid kunnen mensen dan niet meer verhullen. Echt smullen.

Amsterdam in één zin?

Een hoop hoop: allemaal verschillende werelden in één stad.

Broodje Poep

De foodtruck Broodje Poep is te vinden op het festival Georgie Wundergarten bij Ruigoord, op 25 en 26 augustus. De documentaire Holy Shit over het hele project is hier te zien. 

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks

Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.